Multi parinti se lovesc de probleme de alimentatie si, mai ales, de refuzul copilului de a manca. Desi vi se pare ca ati facut tot ceea ce este omeneste posibil ca cel mic sa manance sanatos, cel mai adesea la mijloc sunt greseli ale noastre. Si de asta va puteti da seama cu usurinta daca nu mananca mai ales acasa, insa la gradinita sau la bunici nu are probleme.
Partea buna este ca, in timp, obiceiurile sale alimentare se vor forma, veti invata ce alimente prefera si pofta sa de mancare se va regla. Dar ce faceti pana atunci? Cele mai mari probleme apar intre 1 an jumatate si 4 ani.
Ce ar trebui sa (nu) faceti:
- este posibil sa continuati sa ii dati mult prea mult lapte, fiindca il cere, fiindca stiti ca ii face placere sau pur si simplu din obisnuinta de a-l hrani cu lapte la doua ore.
- ii oferiti prea multe rontaieli intre mese, doar il ajuta la cresterea dintisorilor.
- ati ajuns intr-o stare in care impuneti mesele, ba chiar il fortati pe cel mic, ceea ce nu poate duce decat la refuzul sau de a manca.
- ii oferiti prea multe alternative de mancare. Asta va poate ocupa tot timpul si sa va epuizeze psihic. Il puteti lasa fara grija pana la masa urmatoare. Insa nu ii oferiti intre timp covrigi sau altele similare.
- daca are o preferinta numai pentru un aliment sau doua lasati-l linistit. Este numai o perioada care va trece de la sine. Ba chiar veti avea surpriza sa vedeti ca nu va mai dori sa se atinga deloc de alimentul in cauza.
Cum ii puteti imbunatati obisnuintele alimentare:
- mancati in familie. Probabil si pentru voi este o corvoada, insa pofta ii vine daca va vede si pe voi mancand sanatos. Pe cat posibil trebuie sa urmariti ca macar o data pe zi sa se stranga toti membri familiei la masa. La fel de important este si sa mancati in acelasi timp. Nu mancati voi in picioare, pe fuga, langa copil. Ca sa il tineti ocupat in timp ce mancati si voi lasati-l sa se mai joace cu mancarea.
- mancati ceea ce vreti copiii vostri sa manance. Daca voi nu mancati niciodata legumele din ciorba este putin probabil ca cei mici sa o faca.
- mesele scurte sunt cheia marilor succese. Orice masa care tine mai mult de 15 minute devine pentru un copil o corvoada.
- nu puneti portii mari si nu alergati dupa copii prin casa ca sa le termine in timp ce se joaca sau se uita la televizor. Stiu, tentatia este mare sa continui sa-i dai mancare in timp ce el este ocupat cu altceva.
- incercati sa aranjati mancarea intr-un mod cat mai atractiv.
- oferiti mici recompense, cum ar fi o plimbare in parc sau joaca cu plastilina. Nu va simtiti prost ca faceti asta, uneori ai nevoie de un mic imbold ca sa musti din castravete si apoi sa iti dai seama ca iti place.