Sari la conținut

Copilul scrie cu mâna stângă. Îl corectăm sau nu?

Deşi în vremurile pe care le trăim nu se mai pune atât de mult accent pe un sistem de învăţământ uniform, ci pe unul constituit în funcţie de personalitatea şi de înclinaţia fiecărui copilul (cel puţin în ţările vestice, mai dezvoltate), încă ne lovim de concepţii conform cărora copiii care tind să scrie cu mâna stângă sunt cumva “defecţi” şi, deci, trebuie corectaţi.

Dar chiar aşa să fie? Oare trebuie să forţăm copilul să scrie cu mâna dreaptă, când tendinţa lui este de a fi stângaci?

„Istoria stângăciei”

Încă din cele mai vechi timpuri, care scriau cu mâna stângă erau consideraţi „ciudaţi”, însă nu puţini sunt aceia care se şi credeau speciali, întocmai din acest motiv. Şi poate în credinţa lor era şi o fărâmă de adevăr, din moment ce o parte dintre aceştia chiar au schimbat cursul istoriei: Picasso, Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci sau Einstein. Mai mult decât atât, exemplele pot continua până în zilele noastre cu nume sonore precum Phil Collins, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Marylin Monroe, Bruce Willis, Maradona sau Pele. Iar mai curios de atât este că şapte dintre ultimii preşedinţi ai Statelor Unite, inclusiv Barack Obama, fac parte din tabăra oamenilor care scriu cu mâna stângă.

► Citeşte şi Copilul tău va fi stângaci ori dreptaci? Află răspunsul la ecografie!

Disputa dintre stângaci şi dreptaci există de câteva milenii. Un exemplu elocvent îl reprezintă chiar cuvântul „sinistru” ce provine din latinescul „sinister”, care înseamnă "stâng". Asta în timp ce termenul „dexteritate”, sinonim cu „îndemânare”, vine de la cuvântul „dexter” care înseamnă „drept”.

„S-a demonstrat că şi dreptacii, şi persoanele stângace au aceeaşi funcţionare cerebrală. Cumva există o echilibrare. De ce se întâmplă treaba asta încă nu s-au stabilit cauzele reale, să zic aşa. Sunt multe teorii, multe ipoteze, unele validate, altele în curs de validare”, spune psihologul Anca Boalcă, conform Digi24.
 

Încă din Antichitate erau consideraţi ca fiind persoane negative, vrăjitori şi trebuiau eliminaţi din vieţile sociale. Sau, în cel mai fericit caz, erau obligaţi să îşi dezvolte abilităţile pe partea dreaptă”, spune Anca Boalcă. „De aici avem şi cuvântul stângăcie destul de mult implementat în limbajul popular. Când ţi se spune că nu eşti foarte bun, ţi se spune că eşti stângaci. Cumva îţi este atribuită o doză de negativitate acestei abilităţi pe partea stângă”, adaugă psihologul.

În zilele noastre, în multe ţări din Asia şi Africa este necivilizat să mănânci cu mâna stângă.

Cum îmi pot da seama dacă copilul meu este stângaci?

Este important să ştii că, în mod natural, copiii stângaci nu își folosesc preferențial doar mâna stângă, ci și toate membrele și organele de simț aflate în stânga corpului: ochiul, urechea, mâna, piciorul stâng. Aşadar, pentru a-ți da seama dacă cel mic este stângaci sau dreptaci, îl poţi ruga să se implice într-o activitate în care să aleagă între folosirea părții drepte sau a celei stângi a corpului: să dea cu șutul într-o minge, să se uite pe gaura cheii, să asculte cu urechea o scoică, etc. S-ar putea să ai surpriza să constaţi că uneori copilul folosește stânga, alteori dreapta. Acest lucru este un semn că micuțul este ambidextru, adică se poate folosi la fel de bine de ambele părţi. Șansa de a avea un copil care își folosește fie stânga fie dreapta în funcție de situație este mult mai mare decât de a avea un copil doar stângaci. Doar 10 % dintre copii sunt stângaci puri, pe când 40 % sunt ambidextri, și dreptaci sunt 50% (procente aproximative).

Trebuie corectat un copil stângaci?

Răspunsul este NU! Dacă ai un copil stângaci, cel mai important lucru este să nu încerci să îl corectezi. A-l forţa pe un copil să renunţe la mâna lui dominantă nu face decât să îl încetinească şi să îi bulverseze formarea deprinderilor manuale. Exact aşa cum ar fi şi pentru tine, dacă ai fi pusă să faci lucrurile uzuale cu mâna stângă. Forţarea va avea consecinţe negative asupra copiilor în însuşirea scrisului, cititului, abilităţilor practice, şi chiar în dezvoltarea emoţională. Se spune că a forța un copil stângaci să scrie cu mâna dreaptă este ca și cum i-ai face acestuia un nod în creier.

Mai mult, psihologii spun că învăţătorii care încearcă sa transforme un stângaci într-un dreptaci fac cea mai mare greşeală. Copiii stângaci obligaţi să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiţi sau pot avea dificultăţi de învăţare.

„Aduce în viaţa copilului destul de multă frustrare, complexe, aş putea spune şi o regresie emoţională. Un complex de comportamente nepotrivite sau neindicate pentru copil”, avertizează Anca Boalcă pentru Digi24.

Profesorii de la Universitatea Hopkins din Statele Unite au demonstrat că stângacii câştigă cu până la 10-15% mai mult decât dreptacii.

La nivel mondial, 10% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi sunt stângaci.

„Din ambele mâini se poate face ceva foarte frumos”, este de părere Maria. O persoană care scrie cu ambele mâini se numește AMBIDÉXTRU.

Din 1992, la data de 13 august este serbată Ziua Internaţională a Stângacilor.

Sursa foto: Pixaby 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!