Sari la conținut

Copilul si parintele favorit

Copilul poate avea un parinte favorit. De regula este normal cand se intampla in mica copilarie, dar nu este tocmai in buna regula daca cel mic este ... mai mare. Iata cum poti face ca aceasta situatie sa inceteze sau cum o poti preveni.

Nu este normal ca un copil sa fie mult mai apropiat de un parinte decat de celalalt. Este in regula daca fiica are intimitati cu mama, sau fiul cu tatal, dar daca preferinta copilului pentru unul dintre parinti este vizibila aceasta poate sa fie daunatoare pentru evolutia lui, indiferent daca este vorba de mama sau tata, de fete sau baieti.  

Daca se intampla asa ceva responsabilitatea este exclusiv a parintilor, iar acestia trebuie sa se intrebe si sa lamureasca ce anume a determinat raporturile inegale in relatia cu copilul. Tot parintii sunt cei care pot rezolva problema.

1. Parintele favorizat trebuie sa reduca timpul petrecut cu copilul sau. Nu brusc, ci treptat. Timpul eliberat trebuie preluat de celalalt parinte. Activitatile parintelui ignorat cu copilul trebuie sa fie de alta natura decat cele pe care le avea copilul cu parintele favorit.

2. Nu rasfata copilul. Nici unul dintre parinti nu trebuie sa rasfete copilul. Daca parintele favorit o face, trebuie sa inceteze, dar o parte din favoruri trebuie preluate de parintele ignorat, dupa care toate favorurile si rafatul trebuie sa inceteze. Relatia intre parinte si copil nu trebuie construita pe sistemul recompenselor, pentru ca este o mituire reciproca intre copil si parinte, care ii face foarte rau acestuia, pentru ca nu va putea sa inteleaga ce inseamna dragostea si se va raporta doar la premiile si avantajele pe care le primeste si pe care le intelege ca fiind grija si afectiunea parinteasca.

3. Atentie la cuvinte. Fii atent la ce modul in care comunici cu partenerul tau. Copilul intelege mai mult decat crede parintele, iar o atitudine ironica, tendinta de a minimaliza si de a trata cu superioritate partenerul de viata, va determina o atitudine identica din partea copilului. O relatie echilibrata intre parinti poate determina echilibrul sufletesc si afectiv al copilului.

4. Spune-i copilului ca-l iubesti si arata-i iubire prin gesturile normale pe care le face un parinte fata de copilul sau. Comunica cu el, pe masura intelegerii lui si transfera recompensele si darurile in povesti, dialog si interactiune cu acesta.

Favorizarea unui parinte de catre copil este un fenomen perfect normal, cu exceptia cazului in care situatia iese de sub control si relatia copilului cu doar unul din parinti devine obsesiva si se transforma in dependenta. Recuperarea unei astfel de situatii se face lent si are nevoie de implicarea egala si constanta a ambilor parinti.

Citeste si:

Copilul preferat
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!