Întrebarea Pe cine iubeşti mai mult: pe mami sau pe tati? ne-a fost adresată nouă, adulţilor de acum, pe vremea când eram de-o şchioapă, şi le este pusă şi acum copiilor noştri, dându-ne senzaţia că nu va dispărea niciodată din vocabularul poporului nostru. De ce ar trebui să o dăm uitării? Mii de articole de parenting ne explică faptul că un copil nu face diferenţa între părinţi decât dacă este pus în faţa întrebării. Iar atunci, în sufletul lui se duce atunci o luptă crâncenă pentru că nu e pregătit pentru aşa ceva, nu poate decide şi nu poate da un răspuns sigur. Numai că micuţul ştie că nu poate evita şi spune ce îi vine prima oară în minte: adică mami sau tati, urmând ca în secunda următoare să se simtă cel mai vinovat copil din lume.
Dar, cu toate că în esenţă un copil nu îşi iubeşte un părinte mai mult decât pe celălalt, sunt dese situaţiile în care preferă compania unuia dintre ei, în detrimental celuilalt. Dacă şi tu eşti părintele unui copil care trece prin această etapă, sfatul nostru este să te linişteşti şi să îţi păstrezi calmul, pentru că oricât de dureros ar părea, această atitudine este normală în anumite periode ale vieţii copilului şi, cu timpul, se va modifica.
Se poate spune cu adevărat că un copil prefer un părinte în detrimentul celuilalt?
Da. Favoritismul copiilor este normal, dar trebuie să ştii că nu are nicio legătură cu a fi un părinte bun sau rău.
De ce copilul are un părinte preferat?
Copiii şi adolescenţii pot dezvolta favortisme tot timpul, din diverse motive. Când vine vorba despre toddleri, a alege un părinte în detrimentul celuilalt este o atitudine sănătoasă, în strânsă legătură cu procesul de ataşament. Părinte favorit îşi câştigă titlul datorită faptul că îi oferă înţelegere, îngrijire, suport. Pe măsură ce copilul se dezvoltă emoţional şi se îndreaptă spre pubertate, titlul de părinte preferat se mută de la un părinte la altul.
Ce este de făcut?
1. Acceptă
Nu este uşor, dar cea mai bună atitudine în astfel de situaţii este acceptarea. Cu cât părintele exclus caută mai tare atenţia copilului, cu atât copilul va fugi mai tare în direcţia opusă. Ce trebuie să îţi spui? Că este normal şi că va trece, iar în tot acest timp poţi profita de perioadă, bucurându-te de timpul în celălalt părinte e solicitat la maximum.
2. Asigură-te că şi tu şi tati vă petreceţi timpul vostru, cu copilul.
Dacă tu eşti părintele preferat, atunci ai grijă ca şi tati să aibă parte de timpul lui, alături de cel mic. Poate că el este la muncă toată ziua şi copilul nu mai simte nevoia deloc să stea cu el, însă tu poţi schimba acest lucru explicându-i tatălui ce iubeşte cel mic şi dându-le timp împreună. Şi viceversa este valabilă.
3. Petreceţi-vă timp împreună, ca familie
Activităţile de familie sunt grozave, pentru că îi implică pe toţi membrii, astfel încât niciunul nu se simte defavorizat. Chiar şi doar 10 minute pe zi, petrecute cu toţii jucându-vă sau implicându-vă în oricare alte activitate este de ajutor.
4. Reconectează-te cu cel mic
Dacă simţi că ai pierdut teren, încearcă să te conectezi din nou cu el. Petreceţi timp împreună, jucaţi-vă, ieşiţi în parc şi sortaţi frunzele, vizitaţi locul lui preferat.
5. Empatizează cu copilul
Vor fi momente când părintele preferat nu este disponibil. Aceste momente gestionează-le prin validare. Știu că ai vrea să te ajute tati. Este greu când e la lucru și trebuie să te ajut eu să te îmbraci. Validarea îl ajută de cele mai multe ori pe copil să se simtă înțeles și acceptat cu ceea ce simte. Și asta îl face mai cooperant.
6. Caută să afli motivul din spatele acestei atitudini
Chiar dacă este greu să accepți, poate ar fi ceva de învățat sau imitat de la părintele preferat. Poate celălalt folosește niște metode mai jucăușe sau mai interesante prin care copilul se simte mai în largul lui în cadrul activităților zilnice. Vezi dacă poți să preiei ceva sau să personalizezi tacticile pe care le vezi la celălalt. Este important să înțelegem că nu deținem adevărul absolut atunci când vine vorba de creșterea copiilor și putem învăța lucruri utile de la celălalt.
7. Discută cu partenerul
Că tu eşti părintele favorit sau dimpotrivă, este bine ca tu şi soţul să discutaţi despre această problemă, pentru că este posibil ca el să nu o fi conştientizaţi. Faceţi împreună un plan astfel încât copilul să petreacă timp şi cu cel defavorizat.
8. Nu uita să îţi arăţi iubirea atât faţă de copil, cât şi faţă de partener
Nu este uşor să te simţi abandonat, dar nu uita că este o perioadă normală, care în timp va trece. Nu îţi arăta dezamăgirea, exprimă-ţi iubirea, fii caldă şi răbdătoare… Situaţia se va rezolva, cu timpul.
Sursa foto: Free pik