Sedentarismul nu este doar o problema acuta care ii priveste pe adulti. Sedentarismul ii afecteaza foarte grav si pe cei mici, iar varstele copiilor care fac foarte putina miscare sunt din ce in ce mai mici.
Daca la 1-2 ani copilul nu sta o clipa locului, fie ca este in casa sau afara, incepand cu vrasta de patru ani, tendinta spre sedentarism devine din ce in ce mai des intalnita. Miscarea in aer liber este o necesitate pentru cei mici, de la varste foarte fagede, pana la adolescenta si dincolo de aceasta etapa. Dar cum poate un adolescent sa fie activ si sa faca miscare, daca in perioada primei copilarii, devine sedentar? Intrebarea este evident retorica.
Da mai spunem ca exista o legatura directa intre satarea de sanatate si numerul orelor petrecute in aer liber, dar si o legatura clara intre performatele scolare si dispozitia lor catre activitati fizice. Daca legatura intre activitatea fizica si sanatate este evidenta, un studiu realizat de olandezi a dovedit clar fatul ca performantele scolare ale copiilor sunt influentate proportional de pregatirea lor fizica si de cat de activi sunt.
Cercetatorii spun ca au gasit legaturi evidente intre exercitiile fizice si performantele scolare ale elevilor. Concluziile studiului vin dupa revizuirea a 14 studii anterioare, in care au fost inclusi peste 12.000 de copii, si sunt clare: copii care fac sport in mod organizat cel putin trei ore pe saptamana si care fac miscare fizica in fiecare zi, cel putin o ora, au rezultate net superioare la invatatura.
Explicatiile sunt simple: exercitiile ajuta prin cresterea fluxului de sange si oxigen catre creier, se arata in studiu. Activitatea fizica poate sa reduca stresul si sa imbunatateasca starea sufleteasca a copiilor, facandu-i pe acestia mai atenti la ore. Mai mult, copii care fac sport sunt mai echilibrati, mai putin agresivi, iar riscul de a aluneca pe pante vicioase mult mai mic. In concluzie se poate spune ca solutia cea mai buna pentru copii nu este sa petreaca mai mult timp in clasa sau acasa invatand ci sa aloce o parte din timpul sau unei activitati fizice, de dorit in aer liber, intr-un cadru organizat.
Sportul are si alte efecte pozitive asupra dezvoltarii copilului care trebuie luate in calcul. Copiii care invata sa ia parte la sporturi accepta mult mai usor sa se supuna regulilor. Acest lucru inseamna ca sunt mai disciplinati si mai capabili sa se concentreze, scrie BBC.
Dintre cele 14 studii pe care le-au folosit cercetatorii olandezi, 12 au fost facute in Statele Unite, unul in Canada si unul in Africa de Sud. Cei peste 12.000 de copii au varste intre 6 si 18 ani, iar perioada de observatie ulterioara a fost cuprinsa intre opt saptamani si mai mult de cinci ani.
In loc de final, un sfat: orice vreme esate buna pentru o plimbare. Mergi afara cu copilul tau si profita de binefacerile miscarii in aer liber. Si tu si copilul tau o sa aveti mai mult de castigat petrecand o ora in aer liber, decat sedentari in fata televizorului, sau pe scaun in fata calculatorului.
- Tags:
- sedentarism
- miscare
- scoala
Articole relationate
A început vacanța de iarnă: cât durează și care sunt vacanțele în 2025
Vacanța de iarnă este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru elevi, oferind timp de relaxare și bucurie alături de familie. Cu structura anului...
Sigure, verzi, fericite. Top 5 țări din Europa în care să emigrezi, împreună cu familia
Contextul politic tot mai agitat din ultima perioadă determină tot mai multe familii să se gândească la emigrare. Dar, deși multe țări din vest oferă...
Bullying dus la extreme: o fată de 13 ani a fost pusă de 4 colege să meargă în genunchi și să latre, la școală. Imaginile au apărut pe internet
Un caz de bullying extrem s-a petrecut într-un liceu din Timișoara. O fată de 13 ani a fost umilită de 4 colege, fiind pusă să meargă în genunchi și să latre....
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu