Nu o zic eu, o zic statisticile şi cercetările realizate de instituţiile abilitate, care spun negru pe alb că cei mici nu sunt în siguranţă pe internet. De fapt zic mult mai multe despre comportamentul adulţilor faţă de copii. Zic despre cum reacţionează copiii atunci când păţesc ceva. Zic de la ce vârstă au acces prin intermediul tabletei la net. Zic cum li se poat fura identitatea. Zic cum sunt santajaţi. Zic cum se feresc de părinţi. Zic cum părinţilor nu le pasă de ce fac copiii pe net atâta timp cât ei au un moment de linişte.
Cu ce cost?
Spicuiesc câteva elemente care îmi par mai relevante decât toate celelalte elemente relevante.
78% dintre elevii chestionaţi (din clasele a II-a până în a X-a) au un cont pe cel puţin o reţea de socializare.
50% se împrietenesc on-line cu necunoscuţi
41,5% îşi împărtăşesc parolele de pe conturile de socializare
60% dintre copii au învăţat singuri despre internet
Vă redau povestea integral mai jos. Este un studiu al Poliţiei Române:
Peste 18% dintre elevi susțin că părinții lor doar cred ca știu cu ce se ocupă ei pe internet, dar în realitate nu știu chiar tot, în timp ce alți peste 13% declară că părinții nu știu mai nimic din ce fac copiii când sunt online. Copiii care au fost lăsați să descopere singuri cum se utilizează internetul au fost mai des victimele agresiunilor din mediul online decât cei ai căror părinți au fost alături de ei atunci când au început să folosească această rețea. Acestea sunt o parte dintre concluziile unui studiu realizat de Poliția Română privind siguranța copiilor în mediul online.
Pentru Poliția Română siguranța copiilor în mediul online reprezintă o prioritate, iar pentru fundamentarea deciziilor de ordin operativ și a direcțiilor de acțiune în plan preventiv Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalității a realizat un studiu privind modul în care copiii utilizează internetul.
Ancheta pe bază de chestionar a fost realizată pe un eșantion de 1.370 de elevi din clasele II-X, stratificat, probabilist, cu următoarele criterii: județ, mediul de rezidență (urban/rural) și clasa de studiu.
Astfel, în urma analizării răspunsurilor furnizate, a rezultat că peste 40% din totalul participanților la studiu au enumerat utilizarea computerului printre principalele activități de petrecere a timpului liber, alături de ieșitul cu prietenii, urmărirea programelor tv sau practicarea unor sporturi.
(...)
Citeşte mai mult pe tataincepator.ro
Sursa foto: Free pik