Sari la conținut

Copilul tău se poate otrăvi chiar în faţa ta, iar tu nici măcar nu realizezi. Iată ce trebuie să ştii

Găseşti jucării la toate colţurile, acum. De la fidget spinner – dorit de mai toţi copiii zilelor noastre– până la ursuleţii de pluş care se găseau şi pe vremea mamelor noastre sau la păpuşa Barbie- poţi alege dintr-o varietate atât de mare de jucării, încât nici nu îţi dai seama când opţiunea ta îi va pune în pericol sănătatea micuţului tău.

Poate ţi se pare că exagerăm, dar realitatea este că nu toate jucăriile trebuie să ajungă în mâinile copilului. Motivul? Prezenţa plumbului în jucăriile care provin din ţări în care reglementările nu sunt foarte bine puse la punct – cum ar fi China.

Să luăm, spre exemplu, fidget spinner. Unele dintre aceste jucării, mai ales acelea în varianta cu lumini LED, pot conține 19000 ppm (părți per milion) de plumb și 1000 ppm de mercur, iar baza metalică nevopsită conține 1.562 ppm de mercur și 2.452 ppm de plumb, în condiţiile în care oamenii de știință admit o normă de 90 ppm maxim la jucăriile pentru copii.

Multe ţări producătoare de jucării care ajung în lumea întreagă folosesc chimicale pe bază de plumb în colorarea sau în fabricarea în general a jucăriilor. De asemenea, jucăriile vechi, de colecţie, păstrate din generaţie în generaţie de la bunici sau străbunici, pot conţine urme de plumb în compoziţie.

Plumbul se foloseşte în două componente importante ale majorităţii jucăriilor: în vopselurile cu care acestea sunt pictate sau vopsite şi în compoziţia anumitor părţi din plastic.

► Citeşte şi Cele mai periculoase jucării pentru copii. Atenţie – unele ar putea fi deja în mâinile copilului tău

Chiar dacă o jucărie nu conţine plumb în compoziţia materialelor, expunerea respectivei jucării la soare, frig, apă sau îngheţ poate provoca anumtie reacţii chimce în anumite substanţe din compoziţia ei, care să rezulte în compuşi cu plumb.

Expunerea îndelungată la plumb a copiiilor, chiar şi doar prin contactul pielii cu astfel de jucării, poate fi nocivă pentru micuţi şi pentru dezvoltarea lor, atât fizică, cât şi mentală.

Oragnizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează că expunerea copiilor pentru un timp îndelungat la jucăriile din plumb poate ataca sistemul nervos central al acestora, putând duce la convulsii, comă şi chiar moarte.

  • Cele mai frecvente simptome ale otrăvirii cu plumb sunt atât fizice, cât şi comportamentale, şi pot fi depistate destul de uşor:
  • Lipsa concentrării: copilul pare să nu se mai concetreze la fel de uşor ca de obicei
  • Comportament antisocial: Copilul prezintă tendinţe antisociale puternice
  • Performanţe şcolare mai slabe decât de obicei: Are rezultate din ce în ce mai slabe, la şcoală (neobişnuit de slabe, pentru el)
  • Tantrumuri agresive: A început să reacţioneze agresiv din motive care anterior nu îl supărau.
  • Pierderea apetitului: Nu mai are deloc poftă de mâncare
  • Pierdere în greutate: Din cauza apetitului scăzut şi a faptului că sângele nu mai transport oxigenul la fel de uşor către celulele organismului
  • Lipsa energiei,
  • Durere de muşchi
  • Dureri de cap
  • Constipaţie
  • Dureri abdominale
  • Vomă
  • Ten palid

Dacă micuţul prezintă unele dintre aceste simptome, ar putea fi otrăvit cu plumb. Cu toate acestea, simptomele de mai sus nu sunt caracteristice doar otrăvirii, motiv pentru care ar trebui să vă prezentaţi cu el de urgenţă la medic.

Numai laboratoarele omologate pot spune cu exactitate dacă o jucărie conţine plumb şi în ce concentraţie. Cel mai bine este să nu cumpăraţi jucării ieftine, cu indicaţii prea puţine sau deloc despre compoziţia chimică, vârsta la care este sigură pentru copii şi alte informaţii utile despre locul şi ţara de fabricaţie.

Mai mult decât atât, plumbul nu se găseşte doar în jucării, ci poate fi prezent şi în apă şi în mâncare. Cel mai bine ar fi să citiţi cu atenţie etichetele produselor, ţara de origine (în cazul jucăriilor) şi să îi oferiţi micuţului o dietă sănătoasă, bazată pe vitamina C, Calciu şi Fier.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!