Sari la conținut

Copilul tău se transformă uneori într-un mic monstru? Iată ce trebuie să faci

Copiii sunt reflecția părinților lor, dar uneori este greu de crezut că avem ceva de-a face cu crizele lor emoționale. Recunoașterea modelelor de comportament ale copilului și abordarea acestora poate fi o provocare, chiar și pentru părinții cu experiență. Cu toate acestea, înfruntarea problemei și remedierea acesteia poate ajuta la construirea unei legături emoționale puternice între tine și copil și poate stimula abilitățile lui de soluționare a problemelor.

Bright Side înțelege cât de dificil și frustrant poate fi comportamentul copilului, așa că au aflat ce tehnici te pot ajuta să te înțelegi chiar și cu cel mai năzdrăvan prichindel.

Arată-i copilului tău legatura dintre comportamentul lui și consecințele acestuia

Micuții trebuie să vadă consecințele naturale ale comportamentului lor pentru a realiza că au făcut ceva greșit. Această tehnică îl ajută pe copil să înțeleagă cum funcționează lumea și îl face mai independent pentru a anticipa consecințele propriilor acțiuni.

► Citeşte şi: Strategii anti-tantrum probate şi aprobate de la alţi părinţi. Ce funcţionează la ei

Cum funcționează:

Părinții nu ar trebui să încerce să împiedice lucrurile naturale care au fost cauzate de comportamentul copilului. Cu toate acestea, nu înseamnă că ar trebui să îl lași să plece, mai ales atunci când comportamentul copilului devine periculos. Părinții nu ar trebui să acționeze ca niște oameni răi sau să-și arate superioritatea față de copil. Este important să îl susții și să fii ești gata oricând să faci față rezultatului în urma comportamentului lui.

Exemple:
-    Dacă micuțul refuză să mănânce la prânz, va trebui să aibă răbdare până la cină pentru a servi din nou masa.
-    Dacă el acționează ca un bătăuș, nimeni nu va dori să se joace cu el până nu își va cere scuze.

Lasă copilul să învețe din propriile greșeli

Uneori, părinții pot si supraprotectivi, de aceea este important să înveți copilul să rezolve consecințele din urma comportamentului său și să învețe din experiența respectivă.

Cum funcționează:

Această tehnică este o variantă mai profundă a celei anterioare, deoarece încurajează copiii să-și rezolve singuri greșelile. Părinții ar trebui să îi ajute pe cei mici să proceseze emoțiile şi să le dea o mână de ajutor dacă este nevoie, dar nu ar trebui să intervină prea mult.

Exemplu: Termenul limită pentru un anume proiect/temă este mâine. Copilul nu a depus suficient efort pentru a-și pune la punct toate cerințele profesorului de la școală. În situația aceasta, părinții nu ar trebui să stea până târziu cu copilul să îl ajute să termine proiectul/tema, ci ar trebui să-l lase pe cel mic să ia o notă proastă pentru a afla cum poate el să rezolve această situație.

Găsește rădăcinile comportamentului rău al copilului

Este posibil ca micuțul să se comporte furios nu din cauza temperamentului lui greşit, ci pentru că nu știe încă să se descurce cu emoțiile lui. Este esențial să îi oferi copilului oportunitatea de a vorbi despre lucrurile întâmplate și de a identifica motivul disconfortului lor.

► Citeşte şi: Dacă scapi fără să ţipi dintr-un tantrum al copilului eşti un erou!

Cum funcționează acest lucru:

Când copilul începe să se comporte urât, încearcă să-l scoți din această situație. Găsește un loc liniștit unde puteți vorbi despre comportamentul, sentimentele și acțiunile lui. Explică-i copilul că este absolut normal să simtă diferite tipuri de emoții, dar că trebuie să acționeze într-o manieră acceptabilă.

Alege pedeapsa care corespunde vârstei copilului

Mulți părinți își doresc ca prichindeii lor să acționeze ca niște adulți cât mai curând posibil. Cu toate acestea, trebuie să-i explici lucrurile copilului tău conform nivelului la care este el pentru a putea să asculte și să înțeleagă.

Cum funcționează acest lucru:

Reține că prichindelul tău nu are experiența și cunoștințele tale, așa că uneori poate fi dificil pentru el să facă conexiuni logice și să ajungă la concluzii corecte. Deci pedeapsa trebuie să corespundă vârstei copilului și nivelului său de dezvoltare. În plus, copilul nu va înțelege pentru ce e pedepsit.

Exemplu: Nu este de folos să ai o conversație de o oră cu copilul despre emoțiile și consecințele comportamentului lui. Copiii la această vârstă nu se pot concentra atât de mult pe un singur subiect.

Nu-ți amenința sau speria copilul

Nu-ți amenința copilul și nu folosi pedeapsa corporală. Abuzul emoțional și fizic influențează negativ dezvoltarea copilului și poate cauza probleme în viitor. În plus, un astfel de comportament dăunează legăturii emoționale dintre părinți și copil și subminează autoritatea părintească.

Cum funcționează:

Utilizarea metodelor abuzive poate avea un efect imediat asupra comportamentului copilului, dar pe termen lung nu vor învăța copilul tău cum să se comporte corect.
Trebuie să înveți copilul cum să facă față emoțiilor lui și să-i arăţi că agresivitatea și violența sunt inacceptabile sub orice formă și, cu siguranță, nu pot fi folosite pentru a rezolva conflictul.

Exemplu: Copilul tău a mers la petrecere fără permisiunea ta, așa că îi poţi impune reguli pentru următoarele 3 luni.
În loc să aplici măsuri atât de dure care să-l întoarcă împotriva ta, spune-i cât de mult îi iubești și explică-i de ce acest comportament este inacceptabil. Asta nu înseamnă că prichindelul tău poate scăpa aşa uşor nepedepsit, dar severitatea pedepsei nu ar trebui să depășească gravitatea acesteia.

Lasă copilul să simtă că părerea lui contează

Aminteşte-ţi, oricât de mic este copilul tău, este o persoană separată de tine cu propriile nevoi, dorinţe şi caracter.

► Citeşte şi: Mamele sunt mereu în modul de aşteptare

Cum funcționează acest lucru:

Dacă simţi că nu poţi ajunge la un punct comun în ceea ce priveşte rezolvarea celor mai simple probleme, este timpul să evaluezi contribuţia micuţului tău la procesul de luare a deciziilor din familia ta. Nu trebuie să iei în considerare sfaturile de ordin financiar din partea copilului tău, dar ar fi benefic dacă ai aprecia părerea lui şi să nu foloseşti sintagma “Poţi avea propria opinie când vei avea vârsta necesară“.

Exemplu: Piciul tău are o emisiune TV peferată pe care nu o ratează niciodată, dar ai fost invitată la o petrecere împreună cu micuţul tău. Copilul refuză să meargă la petrecere şi insistă să stea acasă şi să se uite la televizor. Îl poţi convinge spunându-i: Dacă pierzi un episod, nu e mare lucru. Haide cu noi! Ne vom distra! Găseşte un compromis care să răspundă nevoilor fiecărui membru al familiei tale.

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!