În contextul în care perioada de izolare la domiciliu nu pare să se apropie de sfârșit, părinții își fac griji cu privire la sănătatea copiilor.
Medicul pediatru Mihai Craiu a lămurit un aspect foarte important cu privire la deficitul de vitamina D în timpul izolării.
Pediatrul asigură părinții că acest deficit nu poate să apară atât de repede. De asemenea, medicul spune expunerea la soare, de două ori pe săptămâna, chiar și pe balcon, poate asigură un nivel optim de vitamina D.
„Cifrele sunt fundamentul tuturor proceselor care ne înconjoară. Dacă vom cunoaște cifrele relevante vom putea lua decizii informate.
CIFRELE ZILEI
Între 5 și 30 de minute.
De 2 ori pe săptămână.
Atâta vreme trebuie să stea un copil normal la soare (posibil și în fața geamului DESCHIS) pentru a produce, în piele, din 7 dehidro-colesterol suficientă vitamină D. Este un fapt cunoscut și dovedit.
Nu trebuie să stea la soare cu tot corpul, ci este suficient să fie exspuse fața, gâtul și membrele superioare – ca atunci când purtăm un tricou cu mânecă scurtă .
În cât timp apare scăderea nivelelor vitaminei D în sânge (respectiv a formei de transport 25OH VitaminaD) în cazul lipsei de aport? În mai multe luni. Durata de înjumătățire serică a nivelelor de 25OH VitD este de circa 2 săptămâni.
Cu alte cuvinte, dacă nu stăm deloc la soare și nu primim DELOC vitamina D3 pe cale orală (din dietă sau suplimente), vom avea suficientă vitamină D în corpul nostru (dacă suntem sănătoși și nu avem probleme grave renale sau hepatice) cel puțin 1-2 luni.
Apropos de soluții, când nu avem soare destul… Ați auzit de faimosul „Oslo breakfast”? Voi reveni.
MESAJ DE LUAT ACASĂ – respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D.
Expunerea de 2 ori pe săptămâna, pe o durată scurtă (până la 30 minute), a feței, gâtului și brațelor, la soare, produce suficientă vitamină D în piele. Chiar dacă stăm la balcon”.
Sursa foto: Recorder