Copiii sunt extrem de pretentiosi cand vine vorba despre mancare. Ceea ce au in farfurie trebuie sa fie pe placul lor si trebuie sa arate bine, pentru ca altfel totul devine o catastrofa. In plus, ceea ce manaca cel mic trebuie sa fie si foarte sanatos. Mamele stiu ca unul din alimentele care ridica multe probleme este carnea. Cozonacelul de carne le rezolva. Se poate prepara cu carne de vita sau de pui. Se poate combina carnea de vita cu cea de curcan, dar iese delicios daca folosesti doar carne cu curcan.
Ca sa faci cozonacelul de carne ai nevoie de circa 400 de grame de carne (adica patru portii). Ideala este pulpa de vita, carnea de pui dezosata (piept si copanele) si carnea de curcan (pulpe de curcan dezosate si fara piele), o ceapa potrivita un morcov, o jumatate de telina, un cartof, o radacina de patrunjel, un catel de usturoi, o legatura de patrunjel (sau marar), doua galbenusuri de ou, sare, doua linguri de ulei, o nuca de unt si o lingura de pesmet, o lingura de pasta de tomate sau suc de rosii, facute in casa .
Cozonacelul de carne este genul de mancarica pe care eu o numesc "doi in unu", pentru ca totul este impreuna si carnea, si legumele.
Fierbe carnea (bucatile de curcan taiate la dimensiunea bucatilor de carne de pui, iar carnea de vita in bucati potrivite), pentru cozonacel vreme de trei-patru minute, daca folosesti pui sau curcan si zece minute daca folosesti vita, in clocote mici. Arunca apa si spala carnea cu apa rece.
Taia carnea in bucati potrivite si cand este bina racorita da-o prin masina de tocat. Curata legumele si trece-le si pe acestea prin masina de tocat. Cartoful la urma ca sa nu oxideze si sa nu se inegreasca. Adauga verdeata si usturoriul, tot prin masina de tocat. Pune in amestecul rezultat galbenusurile de ou, uleiul si sare. Amesteca bine totul. Cel mai bine amesteci cu mana, pana ce carnea si legumele devin o pasta uniforma si bine legata.
Unge o tava de cozonac cu unt si tapeteaza-o cu pesmet. Pune carnea si aseaza-o frumos cu mana. Unge cozonacelul cu suc de rosii sau pasta de tomate. Coace cozonacelul de carne vreme de 50 de minute (60 daca este carne de vaca), la foc mic, in cuptorul bine incins. Cozonacelul de carne iese moale si pufos. Trebuie doar rotit in cuptor, de vreo doua ori, ca sa se rumeneasca uniform. Este la fel de bun si cald si rece, fie simplu, fie cu o garnitura alaturi. Merge de minune cu sos de smantana cu castraveti murat (in saramura, preparati in casa, sau cu piure de cartofi).
Si inca ceva! Din compozitia pentru cozonacelul de carne poti face perisoare pe care le poti fierbe in apa si servi cu sos alb de smantana sau le poti tavali prin ou batut si pesmet si coace in tava, la cuptor. Se fac in 30 de minute si sunt delicioase cu legume fierte alaturi. Uite cateva idei.
Acest fel de mancare este recomandat copiilor mai mari de doi ani.
Articole relationate
Cum să-ți susții sistemul imunitar în sarcină cu o dietă potrivită pentru iarnă?
Sezonul rece vine cu provocări pentru orice viitoare mamă. Pe lângă grija pentru sănătatea bebelușului, este esențial să îți protejezi sistemul imunitar, care...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Cum să-ți implici copiii în activitățile casnice prin jocuri educaționale
Implicarea copiilor în activitățile casnice poate fi o provocare pentru mulți părinți, însă transformarea acestor sarcini în jocuri educaționale poate face...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu