Zi mare în familia Laurei Cosoi! Fetița ei, micuța Rita, e de acum domnișoară și merge la creșă!
Vedeta a povestit pe blogul personal cât de greu le-a fost, ei și soțului ei, să decidă între a o duce pe micuță la creșă și a angaja o bonă.
„Zi mare în viaţa Ritei şi a noastră, ca familie! Rita merge la creşă de câteva zile, aşadar am trecut într-o nouă etapă! Vreau să spun dintru început că nu pledez în mod special pentru niciuna dintre variante. Decizia am luat-o studiind cu atenție, de câteva luni încoace, personalitatea Ritei și preferințele ei. Vrem să o creștem pe Rita independentă și încrezătoare, deschisă spre contactul cu oamenii, dar dacă firea ei nu ar fi fost așa, nu am fi avut ce face. (…) Am văzut în jurul nostru tot felul de exemple: prieteni care au angajat bone filipineze, românce, rusoaice, alții care au apelat la bunici să stea cu copiii sau mame care l-au îngrijit pe cel mic până la 3 ani, apoi l-au dat la grădiniță. Avem și prieteni care au apelat la creșă încă de când copilul era foarte mic. Împreună cu Cosmin, am analizat cu atenție și variantă creșă și pe cea a bonei și am ajuns la niște concluzii”, a scris Laura Cosoi pe blog.
Împreună cu Cosmin, am analizat cu atenție și variantă creșă și pe cea a bonei și am ajuns la următoarele concluzii:
– Atenția unei bone este îndreptată exclusiv asupra copilului pe care-l are în grijă
– Are responsabilitatea doar pentru el, așadar, se presupune că este mai atentă
– Îi poate găti copilului mâncarea cu care este obișnuit
În cazul creșei, avantajul este că:
– Cel mic intră în colectivitate și relaționează cu alți copii
– Este determinat să se descurce cumva pe cont propriu
– Nu are un program preferențial
– Se obișnuiește cu diferite feluri de mâncare și mănâncă alături de alți copilași măcar o dată pe zi.
De ce au optat, în final, pentru creșă?
Practic, am simțit că alegerea de a o da part-time la creșă e cea naturală, ca și când i-ar aparține ei. Iar mai concret, lucrurile care au orientat decizia în această direcție au fost următoarele:
– Rita e un copil foarte sociabil. Îi place să stea cu alți copii, e entuziasmată și se simte bine în prezența lor și în parc nu este același lucru.
– Se adaptează ușor la schimbări, iar din acest punct de vedere călătoriile i-au prins foarte bine
– În cazul ei, diversificarea a mers lin. Și tot călătoriile făcute împreună au ajutat-o să nu fie reticentă la feluri noi de mâncare
– Nu are o problemă să stea și cu alte persoane, pentru că știe ce are nevoie – ca să zic așa – comunică.
– Merge singurică de două luni și astfel are autonomie.
Evident că ne-am gândit și la riscurile presupuse de intrarea într-o comunitate, respectiv să răcească mai des sau să facă viroze. Dar cred că, pe termen mai lung, imunitatea ei, care e în continuă formare, va avea de câștigat. Și interacțiunea cu copiii și faptul că are o aparentă independență îi vor fi de folos în viitor. Cred că o vor face mai puternică.
Acum, Rita stă jumătate de zi cu noi și jumătate la creșă. E un început. Vom vedea cum va fi pe viitor, dar va țin la curent!
Citește mai mult chiar pe blogul actriței.