De la începutul anului, 122 de pacienţi au ajuns la spital din cauza tusei convulsive, iar numărul e în continuă creştere. Din păcate, doi sugari de câteva săptămâni au pierdut lupta cu boala.
Tusea convulsivă sau tusea de 100 de zile este o boală cauzată de bacteria pertussis, care afectează plămânii şi căile respiratorii. Bacteria e localizată în nasul, gura şi gâtul celui infectat. Focarele au apărut din cauza refuzului tot mai des al vaccinului care se află în schema naţională.
Din păcate, doi copii au pierdut lupta cu boala în acest an. Un sugar de o lună din Iaşi, nevaccinat, şi un bebeluş de 4 luni din Bucureşti, care era vaccinat, dar imunitatea nu a fost suficient de puternică. Judeţele fruntaşe la numărul de cazuri sunt Timiş, Cluj şi Suceava.
Poate să pună viaţa în pericol. De altfel, cel mai grav dintre pacienţii noştri, în momentul acesta, este intubat şi ventilat mecanic, adică respiră un aparat pentru el, nu poate să traiască singur, fără ajutorul aparatelor, a declarat Mihai Craiu, medic primar boli infecțioase.
Tusea convulsivă. Cum se manifestă
În cel mult 7 zile vor apărea simptome la membrii familiei, iar apoi se formează un focar la grădiniţă sau la locul de muncă în mai puțin de două săptămâni. Numărul cazurilor a explodat la nivelul european, după ce refuzul vaccinării a crescut după pandemie. 60 de mii de cazuri au fost înregistrate la nivel european de la începutul lui 2023 până în prezent şi 11 decese.
Hexacima, vaccinul împotriva pertussisului, e în grila de vaccinare gratuită şi se face de la vârsta de 6 săptămâni. Are mai multe doze de rapel.
Nas înfundat, secreții nazale și o tuse ușoară, care ulterior pe parcursul zilelor și săptămânilor, dezvoltă trăsături particulare și anume accesele de tuse. Accesele de tuse sunt lungi, sunt violente cu finalul tusei în care pot să apară vărsăturile, a declarat Gabriela Vlad, medic specialist pediatrie.
Tusea convulsivă este una dintre bolile pentru care medicul de familie poate acorda concediu medical de 7 zile. Pentru alte boli, oamenii trebuie să revină la cabinet după 4 zile.
Articole relationate
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli, urmând exemplul României. „Pentru a proteja sănătatea mintală”
Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli, urmând exemplul altor țări, printre care și România – Brazilia. Legea adoptată miercuri în Congres...
Tokyo vrea să introducă săptămâna de lucru de 4 zile. Motivul? Stimularea natalității
În încercarea de a inversa tendința negativă a natalității din Japonia, Guvernul Metropolitan din Tokyo va permite angajaților să lucreze doar 4 zile pe săptămână.
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu