Sari la conținut

Cum crești stima de sine a copilului? 8 afirmații pozitive

Studiile au demonstrat că oamenii nu văd realitatea exact așa cum este ea, iar gândurile noastre sunt un filtru între ceea ce se întâmplă cu adevărat și ceea ce simțim.

Prin urmare, dacă cineva nu îți răspunde la telefon și presupui că este ocupat, nu te vei simți dat la o parte, dar dacă te gândești că ți-a văzut apelul și nu ți-a răspuns, probabil te vei simți trist și trădat. Faptul obiectiv rămâne același, dar interpretarea gestului și sentimentele ulterioare nu rămân la fel. Dialogul intern care are loc în mintea noastră ne ajută să interpretăm realitatea și să luăm decizii.

► Citește și: 7 întrebări esențiale pe care i le poți adresa copilului înainte de culcare, care te ajută la crearea unei legături puternice cu cel mic

Modelul nostru de gândire începe să fie creat din momentul în care suntem copii, pe baza a ceea ce vedem la oamenii din jur și a ceea ce experimentăm. Odată creat, acest model ne însoțește pe tot parcursul vieții. Așadar, este esențial să-ți ajuți copilul să-și dezvolte un dialog interior sănătos și benefic. Pentru a face acest lucru, sunt necesare trei aspecte:

Fii un model pentru micuțul tău. Arată-i că tratezi oamenii cu dragoste și respect și menține-ți o atitudine flexibilă și optimistă.

Spune-i cuvinte de încurajare, care să-i ofere încredere.

Oferă-i instrumentele de care are nevoie pentru a-și modela gândurile. Cu toții ne simțim copleșiți la un moment dat, dar trebuie să avem puterea de a decide căror gânduri le acordăm o mai mare atenție și căror nu.

► Citește și: “Te iubesc infinit”. Dar cum facem să îi arătăm asta copilului

Afirmații pozitive pentru creșterea stimei de sine a copilului

Afirmațiile sunt frazele pe care le facem despre un anumit aspect al realității. Ele pot fi negative: oamenii sunt foarte egoiști, toate lucrurile rele mi se întâmplă doar mie sau pot fi pozitive: sunt curajos și capabil să fac acest lucru, sunt înconjurat de oameni care mă iubesc.

Pentru a crește stimei de sine a copilului, poți să-l încurajezi să folosească următoarele afirmațiile pozitive:

Sunt inteligent, am idei foarte bune.
Sunt distractiv.
Am prieteni buni și sunt un prieten bun la rândul meu.
Sunt capabil să realizez tot ceea ce mi-am propus.
Sunt fericit.
Mă simt iubit de familia mea.
Mă pot baza oricând pe familia mea.
Sunt puternic.

Pentru ca afirmațiile să pătrundă în subconștientul copilului, este important să le repete zilnic, timp de câteva săptămâni. Momentele cele mai potrivite pentru astfel de afirmații sunt momentele înainte de culcare și la începutul zilei. În plus, ele pot deveni foarte benefice dacă cel mic să se uite în oglindă în timp ce spune aceste afirmații.

► Citește și: 12 greșeli ale părinților, care pot afecta evoluția copiilor ca și adulți

► Citește și: Ajută-ţi copilul să devină un adult fericit – lucruri pe care trebuie să le înveţe

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!