Sari la conținut

Cum crești un copil echilibrat? 13 recomandări pentru părinți

Eșecurile sunt o parte inevitabilă a procesului de creștere în ce-i privește pe copii. Indiferent cât ți-ai dori tu, ca părinte, și câte articole și cărți despre parenting ai citi, la un moment dat, copilul tău va întâmpina dificultăți. Cum le va face el față? Și cum îl poți tu ajuta acum? Decoperă în articol recomandările pshilogului Justin Coulson.

În 2014, Andrew Fuller, unul dintre cei mai renumiți psihologi australieni specializați în copii și adolescenți, a realizat un studiu în care a inclus aproape 16.000 copii. Ca o primă concluzie, copiii echilibrați au căzut de acord asupra a două aspecte, pe care ceilalți le-au respins:

Părinților mei le pasă de mine, mă ascultă.
Părinții mei mă ascultă.

Acum, într-un moment de sinceritate maximă cu tine însuți, răspunde-ți la următoarea întrebare: “Ce ar spune copiii tăi apropo de cele două aspecte enumerate mai sus?”. Poate ar fi bine să-i întrebi și pe ei. “Tu ce crezi? Am grijă de tine? Îmi pasă de tine? Crezi că te ascult?”.

Relația cu propirul copil se construiește pas cu pas, în fiecare zi, prin lucruri simple, cu multă răbdare, cu multă dăruire. Uneori îți iese, alteori… nu. Descoperă mai jos care sunt sfaturile pshilogului Justin Coulson:

1. Nu mai spune “Am treabă! Nu acum!”.

Ușor de zis, greu de făcut, nu?! Există o vorbă mai veche: “Pentru un copil, cuvântul IUBIRE se desparte în litere T-I-M-P”. Prin urmare, de câte ori îl grăbești, îl ignori sau pur și simplu ește prea ocupată să-i asculți problemele, aparent banale pentru un adult, el suferă. Conexiunea dintre tine și el se pierde. Deși nu-ți este ușor să faci față tuturor problemelor de acasă ori de la job, încearcă să-l asculți de fiecare dată.

2. Închide-ți telefonul!

Este unul dintre cele mai puternice gesturi pe care le poți face atunci când îți petreci timpul cu cel mic. Dacă nu-l poți închide, dă-I volumul la minimu, și evită-l să-l folosești în prezența copilului, chiar și dacă este vorba despre verificarea unui mail.

►Citește și Renunță la telefon în preajma copiilor! În ce fel sunt afectați cei mici

3. Fără ecrane! De orice fel!

Dacă mai sus am vorbit despre telefon, este recomandat ca atunci când îți petreci timpul cu cel mic, chiar și acea jumătate de oră, seara, după job, să nu fie deschis niciun ecran în jurul vostru. Fără televizor, tabletă, jocuri… Dorr tu și copilul tău. Vorbește cu el, întreabă-l cum s-a simțit în ziua respectivă, ce i-a plăcut, ce l-a supăart, ce l-a încântat, ce l-a întristat…


4. Contact vizual direct

Este important să-l privești în ochi pe cel mic ori de câte ori discuți cu el. Mai ales când are ceva important să-ți comunice. Este important să simtă că ești acolo cu totul pentru el!

5. Ascultă-l!

Orice problemă ar avea, indiferent cât de nesemnificativă ți se pare ție, ascultă-l. Cea mai bună prietenă de la grădiniță nu i-a dat jucăria preferată, nu reușește să treacă de un nivel la jocul de pe tabletă, un profesor de la școală l-a pus în dificultate… Spune-i să-ți povestească orice în deranjează, cu lux de amănunte. Și ascultă-l până la capăt. Iar la sfârșit, întreabă-l: “Cum crezi că ar trebui să procedezi? Ce ar trebui să faci?”. De obicei, este de ajuns. Nu trebuie tu să-I rezolvi problemele, c[ci va g[si singur rezolvarea. Doar discutând cu tine.

5. Timpul dinainte de ora de culcare

Încearcă să-i acorzi 10 minute înainte de culcare, timp în care să vă îmbrățișați, să vă gâdilați, să vă spuneți cât de mult vă iubiți… Este foarte important ca cel mic să adoarmă în deplină siguranță, să știe că-l iubești și că de a doua zi vei fi tot acolo, pentru el.

►Citește și La ce oră ar trebui duşi copiii la culcare?

6. Îmbrățișări, declarații de dragoste!

Nu te sfii să-ți iei în brațe copilul de zeci de ori pe zi, spune-i că-l iubești. Ține-l de mână, sărută-i fruntea… Nu, nu-l vei transforma în vreun răsfățat.

7. Păstrează-ți calmul!

Un alt psiholog, Steve Biddulph, spune că cea mai importantă sarcină a unui părinte este să-și păstreze calmul. Atunci când suntem calmi în fața copiilor, ei învață să-și controleze comportamentul.

8. Timp exclusiv pentru copilul tău

Deși pare greu de realizat, mai ales când este vorba despre o familie numeroasă, acordă-I fiecărui copil timpul lui special, când are parte de atenția ta în exclusivitate.

9. Zâmbește!

Ce-i drept, stresul în care trăim în viața de zi cu zi ne împiedică să mai zâmbim atât de des. Însă copiii au nevoie să le zâmbești!

10. Autonomie

De multe ori, prea mult control asupra unui copil îl poate determina să se simtă constrâns, să creadă că nu este iubit, că nu este respectat. Impune reguli, dar în același timp acordă-i și libertatea de a decide singur în anumite situații.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

11. Joacă-te cu prichindelul tău!

Renunță la postura ta de adult, din când în când. Coboară-te la nivelul lor, tăvălește-te prin iarbă, organizați o bătaie cu perne ori sari coarda. Joacă-te cu mașinuțele ori îmbracă păpușile, indifernt cât de ridicol crezi tu că ai arăta.

12. Păstrează toate darurile pe care le primești de la copilul tău.

Orice desen, orice figurină din plastilină, orice floare presată, orice lucru indiferent de cât de pueril ar părea… Dacă est făcut de copilul tău, păstrează-l ca pe cea mai de preț comoară pe care o ai!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!