Prima regula pentru a avea un copil care ajuta in casa si nu doar face dezordine si distruge este sa ii ceri acest lucru. Preferabil treptat, nu la 15 ani, cand risti sa isi puna castile pe cap si sa te ignore.
Mai jos va prezentam care sunt pasii pentru a ajunge la rezultate pozitive in ceea ce priveste comportamentul responsabil al copiilor.
Probabil ca te intrebi si tu cand anume sa incepi sa ii dai celui mic cate ceva de facut prin casa. Ei bine, catre varsta de 3 ani pot sa faca lucruri simple - sa stearga ceva cu o carpa, sa puna furculite pe masa, sa isi adune jucariile in cutie, sa stearga masa dupa ce mananca. Si iubesc sa dea cu aspiratorul.
La varsta de 4 ani deja pot sa te ajute sa pregatesti salata: pot taia castraveti, ceapa verde si chiar rosii. Pot adauga sare si ulei. Pot matura sub masa si sa stearga firmiturile de pe masa.
La 5 ani pot pune o masa de la un capat la altul - farfurii, tacamuri, servetele, pahare. Sa aranjeze o masa festiva poate deveni cea mai mare distractie a a lor de sarbatori sau alte momente speciale.
Ce altceva ar mai putea sa faca?
Ar putea sa aiba grija de haine - de exemplu sa te ajute sa le pui in dulap dupa ce au fost spalate si uscate, sa te ajute sa strangi hainele murdare daca sunt imprastiate prin casa, sa imperecheze ciorapi etc
Sa invete sa isi puna lucrurile la loc. Tendinta naturala a copiilor este de a desface o multime de lucruri si de a le lasa in mijlocul casei acolo unde le-au scapat din mana fiindca altceva le-a atras atentia. Se spune ca nu este bine sa-i cicalesti in permanenta pentru acest comportament. Si noi facem la fel, din cand in cand, cand ne permitem o pauza de la constrangeri. Este insa bine sa-i invatam sa le stranga la un moment dat. Ai putea stabili zilnic o asemenea rutina - inainte sa iesiti in parc, inainte de povestea de seara etc.
Responsabilitatea este buna
Faptul ca face aceste lucruri nu inseamna ca ii strici copilaria sau il exploatezi. Este bine pentru dezvoltarea sa ca individ sa invete ce inseamna sa fie responsabil. Ii va da un sentiment de mandrie faptul ca se simte util. Si in acelasi timp si unul de siguranta - va stii ca are un rol, ca ceilalti se bazeaza pe el si ca se descurca bine ca sa il duca la indeplinire.
Toate bune si frumoase, insa cum obtii toate acestea?
In primul rand ii lasi pe copii sa faca ceea ce le vine in mod natural - sa imite ceea ce faci tu. Asta inseamna ca atunci cand ai o treaba nu ii gonesti de langa tine, ci, pe cat posibil lucrati impreuna. Tendinta este de a le pune un desen la televizor sau de a-i trimite sa se joace intr-o alta camera astfel incat tu sa termini cat mai repede ce ai de facut.
Desi pare logic, este o atitudine gresita. Chiar daca iti va ocupa mai mult timp, acesta va fi timp castigat pentru copilul tau. Va fi timp in care faceti ceva impreuna, ca familie, pentru binele familiei. Va fi timp in care el va invata lucruri noi despre cum se rezolva anumite sarcini. Si va fi timp in care poate deveni responsabil. Asa ca, daca nu exista riscul de a se rani, ar trebui sa-i lasi pe cei mici sa petreaca mult timp in jurul tau, facand ceea ce ai face in mod obisnuit. Pentru ei este fascinant sa vada cu speli salata. Si daca ii si lasi sa o rupa fasii pentru salata i-ai cucerit definitiv!
Mai tarziu poti introduce si diverse modalitati de recompensa - de la fete zambitoare puse in dreptul fiecarui membru al familiei atunci cand isi indeplineste sarcinile pana la acordarea posibilitatii de a face ceva ce iubeste sau, cand este si mai mare, oferirea de bani de cheltuiala.
Desigur, nu te astepta ca de la inceput ceea ce fac ei sa fie de foarte mare ajutor. Insa in timp (si nu chiar atat de mult timp) ei pot sa aiba abilitati care sa te uimeasca si sa contribuiti toti la prosperitatea familiei.