Din ce în ce mai mulți copii se îmbolnăvesc de COVID-19, iar simptomele apar la fel ca la persoanele adulte: tuse, febră, dificultăți în respirație. Cu toate acestea, unii copii afectați de acest tip de virus pot dezvolta un sindrom inflamator multisistemic care implică diferite organe ale corpului, cum ar fi inima, sistemul gastro-intestinal, plămânii, pielea și chiar ochii. Astfel, ei pot prezenta erupții cutanate, vărsături și diaree.
Pe de altă parte, alergia la copii este neinfecțioasă și rezultă, de obicei, din reacția anormală a sistemului imunitar al corpului împotriva substanțelor inofensive din mediu cunoscute sub denumirea de alergeni (acarieni, polen, alimente etc).
Alergiile la copii apar frecvent sub formă de strănut, nas înfundat, tuse, dificultăți în resprație, înroșire a ochilor și erupții cutanate. Deoarece există o suprapunere considerabilă în simptomele COVID-19 versus alergii, copiii cu alergii sunt adesea testați anti COVID, uneori de două ori sau chiar de trei ori.
Tipuri de alergii frecvente întâlnite la copii
Alergii la nivelul sistemul respirator: Acest tip de alergii provoacă răceli frecvente la copiii mici sau strănut zilnic, în se dimineațpecial, înfundarea nasului, precum și mâncărime. Ele sunt cunoscute sub numele de rinite alergice.
► Citeşte şi: 8 întrebări și răspunsuri despre dermatita atopică
Alergii la nivelul ochilor: Aceste alergii apar ca o mâncărime a ochilor, care devin ulterior roșii și apoși.
Alergii la nivelul pielii: Alergiile care implică pielea apar ca niște erupții cutanate persistente care provoacă mâncărime la nivelul feței, mâinilor, dar și la genunchi și coate, având denumirea de eczeme sau dermatite atopice.
Alergii la nivelul sistemului gastrointestinal: Episoadele recurente de vărsături și diaree cu creștere lentă în greutate pot fi cauzate de o alergie alimentară.
Majoritatea alergiilor sunt probleme cronice și tind să recidiveze. Pentru a idenifica alegenii, copiii ar trebui să fie supuși testelor cutanate. Testarea pielii este o procedură ambulatorie simplă și sigură, efectuată de obicei de către un alergolog.
► Citeşte şi: Pot depăși copiii alergiile alimentare?
Tratarea alergiilor la copii
Tratamentul alergiilor la copii includ:
Farmacoterapie: Prin utilizarea medicamentelor, simptomele alergiei, cum ar fi mâncărimea, strănutul, blocarea nasului pot fi ameliorate temporar. Cu toate acestea, simptomele se repetă odată ce medicamentația este întreruptă.
Evitarea alergenilor: Evitarea alergenilor atunci când este asociată cu farmacoterapia îi va ajuta pe copii, pe termen lung, prin prevenirea reapariției simptomelor alergice. Pentru evitarea alergenilor, identificarea profilului alergenului responsabil pentru simptomele alergice este un pas important și se va face numai prin testarea pielii.
► Citeşte şi: Pot alergiile să provoace febră?
Imunoterapia alergenilor sau desensibilizarea: Cele două opțiuni de tratament: farmacoterapie și evitarea alergenilor pot controla doar simptomele alergice, dar tendința de alergie a copilului persistă și poate crește în timp. Singura modalitate prin care putem modifica procesul bolii alergice este imunoterapia în care vaccinurile cu alergeni sunt administrate sub formă de tablete sau injecții, timp de câțiva ani. Prin imunoterapie, sistemul imunitar înțelege și se adaptează astfel încât să nu reacționeze la alergeni atunci când este expus.
► Citeşte şi: De ce tot mai mulți copii au alergii?