Reintoarcerea la locul de munca este un moment prin care trece orice mama si orice copil. Exista si exceptii, dar sunt foarte putine. Daca la varsta de doi-trei ani coplul poate sa inteleaga ca mama pleaca si se intoarce dupa un timp, in cazul copilului mic cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni, chestiunea este dificila si dureroasa si pentru puiul de om si pentru mamica.
Dependenta copilului, in intervalul de 6-12 luni, de mama este normala si se manifesta prin plans si tipet daca apare in preajma mamei o alta persoana, care acorda atentie copilului. Mamicile stiu despre ce vorbesc! Fenomenul poarta numele de anxietate de separare si face parte din procesul normal de crestere si evolutie a celui mic.
Anxietatea de separare este un semn ca cel mic creste si devine constient de faptul ca exista o lume de oameni necunoscuti altii decat parintii lui. In ciuda stresului si a vinovatiei, pe care o incearca mama, anxietatea de separare este o parte esentiala a dezvoltarii normale a fiecarui copil.
Anxietatea de separare, de obicei, dispare in ultima jumatate a celui de al doilea an de viata, dar pana atunci acesta poate fi un montagne russe de emotii pentru parinti si copil.
E pregatit pentru gradinita?
Cum faci ca aceasta perioada sa treaca usor? Iata cateva sfaturi:
Nu te condamna! Acorda timp copilului sa accepte si sa se obisnuiasca cu persoane necunoscute care raman sa-l ingrijeasca in absenta ta. De regula copilul se adapteaza foarte repede, in circa 30 de minute, o ora cu o persoana noua. Partea rea este ca aceasta adaptare trebuie repetata in fiecare zi, timp de mai multe zile, uneori chiar saptamani.
Antreneaza-l. Lasa-l pentru perioade scurte de timp cu "necunoscuti". Copilul o sa planga dar se va impaca repede in momentul in care reapari. In felul acesta o sa inteleaga ca mama dispare pentru intervale scurte de timp, dar ca se intoarce intotdeauna.
Pastreaza contactul cu familia si bunicii si cere-le acestora sa vina din cand in cand in "univesul" copilului, pentru ca acesta sa accepte ca exista si alte figuri, nu doar mama si tata.
E bine sa ai un copil cuminte?
Pleaca dupa ce copilul a fost hrant si culcat. Bebelusul flamand si obosit suporta cu mare greutate absenta mamei. Mama este pentru el sursa de hrana si confirmarea sigurantei.
Daca crizele de anxietate se consuma la gradinita sau la cresa, stai cateva minute cu copilul in mediul nou, pana ce acesta ii devine familiar. Repeta aceasta procedura in fiecare zi, pana ce locul nou ii devine cunoscut. Nu pleca niciodata in graba de langa copil, panica ta o sa i se transmita.