Sari la conținut

Cum „gestionezi” tableta?

Desi sunt „incarcate” cu toate lucrurile negative din lume in ceea ce priveste utilizarea lor de catre copii, personal cred ca au si o parte buna. Folosite corect de catre parinti, se pot dovedi ajutoare pretioase.

Nu sunt de parere ca cei mici ar trebui sa aiba interdictie totala la joaca pe tablete si smartphone-uri. In sine acestea nu sunt decat niste instrumente si nici decum niste monstri gata sa ii transforme pe copii in niste zombi innebuniti dupa ecranul tactil. Cum si cat le folosesc copiii este (ar trebui sa fie) exclusiv grija adultilor. Este intr-adevar greu sa gestionezi si sa limitezi timpul petrecut de copil cu o tableta, dar sa stii ca odata setate niste reguli clare, copilul le va respecta. Problema pe care am vazut-o de multe ori nu este a copilului ci...a adultului. Cum?

Odata stabilite niste reguli, copilul si le va insusi si le va respecta. De exemplu, stie ca are voie 2 ore cu tableta si va profita la maxim de acele doua ore. Dar de multe ori parintii sunt ocupati si ii spun „ei, in seara asta mai ai voie o jumatate de ora sau o ora”. Este de asteptat ca in seara care vine si in serile urmatoare copilul sa incerce sa obtina acel timp suplimentar. Este momentul in care parintii au senzatia ca lucrurile scapa de sub control si copilul este „depedent” de tableta, cand de fapt radacina problemei nu este deloc la copil.

Mai mult, cei mai multi parinti nu stiu ce jocuri sau aplicatii instaleza copilul pe tableta. Sau daca stiu numele jocului nu stiu cu ce este, daca are un grad ridicat de violenta sau este nepotrivit pentru varsta copilului.

Cei mai multi nici macar nu discuta cu copilul despre jocurile pe care el le joaca si le categorisesc ca fiind prostii si pierdere de vreme. Intre 5 si 12 ani, varsta la care copiii sunt cel mai atrasi de tableta si smartphone, daca ii vei spune copilului ca ceea ce face este inutil si prostesc, ii va imprima sentimentul ca tableta in sine este ceva rau, iar comportamentul lui este negativ. Sunt convinsa ca nici un parinte nu doreste asta. Ce poti face atunci?

Ce sa faci

  1. Instaleaza cu el cateva aplicatii si jocuri si joaca-te la inceput impreuna cu el pentru a vedea daca sunt potrivite pentru varsta lui.
  2. Stabileste reguli clare de folosire a tabletei. Prea mult timp petrecut cu tableta, nu il va „prosti” dar il va face sa piarda lucruri importante pe care trebuie sa le faca la aceasta varsta: sa se joace afara, sa citeasca, sa fac experimente, sa faca spor etc.
  3. Verifica din cand in cand ce aplicatii sunt instalate pe tableta, chiar daca ai instalat si un control parental.
  4. Ai incredere in copilul tau. Pentru ca acest lucru sa functioneze explica-i clar ce jocuri nu are voie sa se joace si explica-i si de ce. Cu cat vei fi mai explicita, cu atat copilul va stii mai bine ce are de facut si te va asculta.
  5. Vorbeste cu el despre jocurile pe care le joaca si intereseaza-te cum a mai evoluat intr-un joc. Ii vei da sentimentul ca ai incredere in el si ca nu consideri comportamentul lui ca fiind negativ.
  6. Sugereaza-i aplicatii interactive prin care sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile. Petrece putin timp studiind magazinele online si vei descoperi zeci de jocuri interesante si educative. Este drept trebuie sa faci ceva munca de cercetare, dar merita.
  7. Tableta trebuie sa fie un instrument de relaxare dar si de invatare. Cu putina rabdare si atentie din partea parintilor, ea se poate transforma intr-un prieten!

Sursa foto: Wikipedia

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!