Sari la conținut

Cum hranesti copiii sanatos cu ce gasesti in comert

Saptamana trecuta am avut un invitat preocupat de mancarea sanatoasa si modul in care putem noi interveni astfel incat sa diminuam cat mai mult efectele nocive ale unor alimente pe care le consumam in mod uzual. Care sunt acestea si ce putem face am aflat de la Claudia Vasilache.

1. Dam sau nu copiilor carnati facuti in casa?

In primul rand as vrea sa precizez ca grasimea nu face rau. Este un mit acest lucru iar mai ales in ce priveste alimentatia copiilor grasimile nu trebuie sa lipseasca. Deci e in regula daca dam carnati care contin carne de porc.

Ca si condimente poti folosi altele, nu doar piper, chiar daca nu sunt cele folosite in mod traditional la facutul carnatilor. Eu as inlocui piperul cu turmeric de exemplu, poate putin ghimbir, cimbru, usturoi, atat cat sa nu modifice multe gustul final. 

In ce priveste prajitul lor. Ai avea doua variante: prajirea in untura sau la cuptor. Da, stiu ca se spune ca untura nu e sanatoasa dar ultimele cercetari au demonstrat contrariul. In plus untura e mult mai stabila, fiind o grasime saturata si deci mai rezistenta la temperaturi mari decat atat de celebrul ulei rafinat din floarea soarelui. 

2. Cat de des putem da oua si carne?

Atat ouale cat si carne sunt sanatoase cu conditia ca acestea sa provina din animale crescute in mediul lor natural.
Gainile de exemplu sa fie crescute in aer liber si hranite cu iarba, gaze, rame, etc. iar vacutele sa pasca liber pe pasune.
Daca ai surse de acest gen ai putea sa dai copilului oua sau carne cat de des cere el. Se spune ca cei mici stiu instinctiv ce e mai bine pentru organismul lor si cer aceste lucruri.
 
3. Painea
 
In ce priveste alimentatia baietelului meu, evit pe cat posibil sa-i dau paine din comert, preferand-o pe cea facuta in casa. Cand insa nu am timp sa fac prefer sa cumpar paine integrala sau de secara evitand painea alba facuta din faina rafinata si lipsita de orice substante nutritive.
 
4. Legumele
 
Nici copilul meu nu mananca legume dar nu il fortez. Ii plac mai mult fructele si isi ia de acolo vitaminele. Sper ca in timp sa-si modifice optiunile. Parerea mea e ca cei mici isi schimba preferintele de-a lungul timpului. Noi, ca si parinti trebuie doar sa le aratam "directia" catre consumul de hrana sanatoasa. Restul fac ei singuri.
 
5. Dulciurile
 
Orice dulce facut in casa e in mod categoric mai bun decat cel din comert chiar daca mai are si putin zahar sau e facut cu faina alba. Insa se pot face si dulciuri fara zahar si faina, asa cum sunt cele din dieta raw. Un exemplu pot fi aceste bombonele cu prune si stafide
 
In alta ordine de idei, fructoza nu este o optiune sanatoasa pentru a inlocui zaharul! Din contra este mult mai nociva decat acesta.Mai multe informatii despre efectele fructozei gasesti aici. O alternativa mai sanatoasa pentru a inlocui zaharul este stevia rebaudiana.
 
Eu ii dau baietelului meu dulciuri sub forma de fructe. Ii plac fructele uscate cum sunt prunele, smochinele, curmalele si se bucura de ele. Chiar daca nu sunt considerate dulciuri ii mai ofer alune, migdale si fistic, de asemenea preferatele lui. 
 
 
 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!