Sari la conținut

Cum ii explici cum a venit pe lume

Au apus definitiv vremurile cand mamele explicau copiilor ca i-a adus barza. In conditiile acestea intrebarea este cum ii explici cum a venit pe lume?

Explicatiile depind de varsta copilului. Pana la cinci, sase ani merge varianta cu: "ai fost la mine in burtica si medicul m-a ajutat sa te scot de acolo". Daca te intreba cum a ajuns in burtica ta, spune-i ca a fost dorit de tine si de tata si ca dorinta s-a implinit. La mine a mers, mai ales ca ii puteam arata si cicatricea dupa cezariana. Sentimental vorbind, copilul se va simti mult mai atasat de mamica lui daca va afla ca ea l-a tinut in burtica ei, decat daca va crede ca l-a adus barza in cioc, de exemplu. Ii poti povesti aventurile din burtica. Cum sughita, cum se misca si asa mai departe pentru a umple absenta unor explicatii cu alte detalii.

Daca este mai mare, sau daca intrebarile sunt explicite, incepe greul. Ce si cat ii spui, cum ii explici si pana unde mergi cu detaliile?

Ce trebuie sa le explice mamele fetitelor

Cu menajamente, la momentul potrivit fetitelor li se poate explica faptul ca ele au aparut ca urmare a cotributiei parintilor. De regula pana la la vreo 8-9 ani explicatia functioneaza, pentru ca interesul copilului este orientat catre lumea lui reala, iar amanuntul ca "mama si tata au facut ceva impreuna si a aparut un bebe", poate sa fie lamuritor.

Mamele au misiunea de sta de vorba cu fiicele lor astfel ca acestea sa afle, pe la 10-11 ani, ce modificari urmeaza sa se intample in trupurile lor. Fetitele trebuie sa stie ca le vor creste sani, ca vor avea menstruatie si asa mai departe. Dialogul nu este foarte lejer dar regulile spun ca fetitei trebuie sa i se raspunda la toate intrebarile pe care le are. Nu refuza un raspuns pentru ca este extrem de periculos. Fetita isi poate face o imagine gresita sau poate cauta informatii pe care nu vrei inca sa le afle, sau pe care sa nu le inteleaga, descoperindu-le in forma lor brutala.

Explicatiile fizologice sunt esentiale si fetita trebuie sa stie care este mecanismul care determina aparitia menstruatiei. Trebuie prevenite asupra pericolelor agresiuniilor fizice sau sexuale si trebuie sa stie ca parintii in preajma lor au ca scop protejarea lor.

Ce trebuie sa le explice tatii baietilor

Este normal ca de baiat sa se ocupe indeosebi tatal, dar nici mama nu trebuie exclusa. Dezvoltarea embrionului, formarea fatului si nasterea nu sunt fapte de evitat.

Este important sa stie ca exista un moment cand i se va schimba vocea. Schimbarea vocii arata ca el incepe sa devina barbat. Este o mare arta pentru orice tata sa-i induca baiatului ideea ca protejand colegele, surorile si verisoarele si in general oricare fata, iar mai tarziu oricare femeie, dovedeste ca a devenit barbat. Insasi natura schimbandu-i vocea ii trimite un semnal ca devine matur.

Baiatului e bine sa i se explice din timp ce inseamna erectia, cand trebuie sa se astepte ca va apare, de ce apare ea si care este finalitatea respectivului fenomen. Nefiind inca momentul sa aiba el insusi o relatie sexuala, este important sa stie ca natura insasi nu l-a lasat sa sufere din acest motiv, instituind fenomenul de polutie nocturna, care reprezinta o solutie biologica provizorie.

Subiectul este insa unul delicat, complicat, amplu, asa ca despre el o sa mai vorbim.

Secretul sta in comunicarea buna si deschisa intre copil si parinte si in inteligenta si abilitatea parintelui de a-i raspunde acestuia la intrebarile pe care le are, dar pe masura capacitatii lui de intelegere. E greu, dar se poate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!