Sari la conținut

Cum îi poţi ajuta pe fraţi să se înţeleagă bine între ei

Fraţii şi surorile au mereu o relaţie specială. Dar nu este în niciun caz una simplă. Cu cât sunt mai apropiaţi ca vârstă, cu atât au mai multe de împărţit – certurile, comparaţiile şi supărările sunt la ordinea zilei. Am putea face ceva ca să îi ajutăm să se înţeleagă mai bine?

Un standard de respect

Este rolul părintelui să stabilească limitele peste care nu trebuie să se treacă. Şi asta îi priveşte pe toţi copiii. Nu este deloc indicat să se ofere mai multă libertate copilului mai mic.De exemplu, dacă amândoi vor o jucărie nu o poate avea mereu cel mic pentru că el plânge. Învaţă-i pe copii regulile generale ale convieţuirii – ascultă opinia celuilalt, tratează-l pe celălalt aşa cum vrei tu să fii tratat, găsiţi  împreună o soluţie în divergenţe.

Nu-i lăsa să se certe mult

Încearcă să împiedici certurile copiilor. Dacă sunt prea multe, în final relaţia se erodează. Aşa că urmăreşte-i cu atenţie să vezi care este cauză cel mai des întâlnită a conflictului. Şi găseşte soluţii ca să o înlături.

Activităţi în echipă

Nu trebuie neapărat să facă mereu împreună aceleaşi lucruri, întrucât gusturile şi abilităţile lor sunt diferite şi invariabil se va ajunge la comparaţii din care unul se va simţi inferior. Găseşte activităţi pe care să le facă împreună şi care sunt cât de cât neutre, de exemplu să facă o prăjitură.

Învaţă-i să se împace

Este dificil să te împaci cu cineva după ce te-a deranjat foarte tare. Şi nouă, ca adulţi ne este greu. Trebuie să le arătăm copiilor cum se face – cel care a greşit ar trebui să îşi ceară scuze şi chiar să creadă ceea ce spune şi împreună ar trebui să găsească o soluţie ca să meargă mai departe, să îşi păstreze relaţia.

Încurajează ajutorul între ei

Fraţii şi surorile ar trebui să se susţină reciproc şi să se bucure de realizările celuilalt. Şi poţi încuraja asta, lăudând această atitudine atunci când apare şi încurajându-i să fie unul alături de altul în momentele importante.

Fără comparaţii

Fie ca o faci tu sau nu, copiii se vor compara mereu între ei şi asta poate să ducă la multe frustrări. Poţi combate asta arătându-le cât de importantă este individualitatea şi cum poţi obţine mai multe dezvoltându-ţi propriile abilităţi în loc să te frustrezi că nu eşti ca altcineva. Aşa că încurajează şi respecta diferenţele dintre ei şi, în timp, vor ajunge să facă la fel.

Tratează-i după necesităţi

Nu te chinui să îi tratezi pe copii exact la fel, încercând să păstrezi o egalitate deplină între ei. Tratează-i, cel mai bine, după necesităţile pe care le au. Şi explică alegerea de câte ori este necesar. În acest fel copiii vor scăpa de stresul comparaţiilor şi vor ştii că şi ei vor primi ce au nevoie, chiar dacă este diferit de ce a primit celălalt frate.

Nu trebuie să stea mereu împreună

Desigur, pentru tine este mai simplu dacă copiii tăi sunt mereu împreună. Însă trebuie şi să-i încurajezi să aibă propriile interese şi activităţi diferite de cele ale fratelui. Asta îi va ajuta să se înţeleagă mai bine când sunt împreună şi să se susţină reciproc.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!