Sari la conținut

Cum il ajutam sa isi gestioneze mica suma economisita?

Cum ii explicam ca nu trebuie sa cheltuie tot? Atunci cand un copil primeste bani, este momentul pentru a-l ajuta sa construiasca proiecte si sa economiseasca pentru a le duce la indeplinire.

Cand copilul primeste o suma de bani, se pune problema administrarii lor. Cand comunicarea parinte – adolescent este buna, il putem intreba pe tanar ce va face cu ei, poate chiar sa ii sugeram sa puna o parte din ei deoparte sub forma unui cont de economii.

In schimb, daca raporturile sunt conflictuale, banii risca sa fie o miza: “Sunt ai mei si fac ce vreau cu ei.”

In principiu, este mai usor a cunoaste proiectele unui copil de 7 ani. Daca el are cu adevarat o dorinta ce poate fi satisfacuta cu aceasta suma, de ce sa il impiedicam? Este foarte important ca parintii sa fie buni ascultatori. Daca nu i-a utilizat pe toti, atunci ii putem spune: “Sunt ai tai, ii poti pune deoparte.” Dar este esential sa vorbiti despre acest lucru.

Intre 7 si 11 ani, in general copilul este mai calm si mai chibzuit. Dar propunandu-i sa astepte si sa nu cheltuie imediat suma primita poate provoca anumite capricii. Trebuie atunci sa ii permitem sa se exprime prin cuvinte, intrebandu-l de ce doreste atat de mult sa cheltuie totul imediat. Trebuie deasemenea sa il lasam sa isi imagineze ca daca se arata un pic mai rabdator, va primi poate mai mult in ceva timp si isi va cumpara obiectul pe care si-l doreste cu adevarat. Dar inca o data, acesti bani ii apartin, deci poate sa dispuna de ei.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!