Mai sunt câteva săptămâni până când începe şcoala, însă atât noi, cât şi copiii începem să ne resimţim – zilele frumoase şi libere de vacanţă aproape că au trecut şi, încet încet îşi fac simţite prezenta tot felul de întrebări care ne îngrijorează – despre colegi, despre învăţătoare, despre modul de desfăşurare a zilelor, despre hainele care trebuiesc cumpărate, despre ce va urma de învăţat.
Haideţi să vedem ce trebuie şi ce nu trebuie să facem cu privire la toată această anxietate. Sfaturile vin de la Dr. Robin Alter, psiholog specializat în anxietate.
Nu trata îngrijorarea cu uşurinţă
Nu ajută cu nimic să spui că totul va fi bine şi să treci mai departe. Pentru că nici tu nu ştii că totul va fi bine. Până la urmă şi tu ai cam aceleaşi îngrijorări. Aşa că, răspunsul cel mai bun este să analizezi fiecare îngrijorare în parte, să discuţi cu copilul despre ce ar putea să se întâmple.
Foloseşte imaginaţia copilului
Copiii au foarte multă imaginaţie şi iubesc să facă scenarii. Aşa că provoacă-i să facă povesti pe baza a ceea ce-i îngrijorează. Însă aceste poveşti să se termine bine, să nu mai fie înfricoşătoare.
Asigură copilul că vei fi întotdeauna mândru de el
Mută accentul de pe perfecţiune – temele nu trebuie să iasă perfect şi el nu trebuie să fie un model de comportament. Este suficient să facă tot ce poate el mai bine. Nu stabili standarde şi aşteptări foarte mari pentru că un copil sănătos şi echilibrat oricum face mai mult decât unul în permanenţă stresat.
Crează o rutină care să ajute
Indiferent de ce îl stresează pe copil, în general poate să fie creată o rutină care să ajute la îndeplinirea mai uşor şi cu succes a ceea ce este de făcut. Discutaţi împreună despre această rutină, oferiţi-vă să fiţi alături, astfel încât copilul să capete mai multă încredere într-un rezultat bun.
Vorbeşte despre propriile tale anxietăţi
Probabil că nici pe tine nu te lasa indiferentă aceasta începere a anului şcolar. Nu încerca să ascunzi faţa de copil sentimentele pe care le ai. Lasă-l să vadă ce simţi şi cum faci faţă stresului. Astfel, va înţelege că grija pentru ziua de mâine este firească şi că există metode prin care o poţi diminua.