Sari la conținut

Cum îl determini pe copil să-și ceară scuze

Dacă pentru adulți nu pare a fi atât de greu să spună “Îmi pare rău”, în cazul prichindeiilor lucrurile sunt puțin mai complicate. În primul rând, pentru că cei mici nu consideră, aproape niciodată, că ar fi vina lor. Ce poți face în acest caz? Cum îi poți face să-și ceară scuze sincer, fără a fi doar un automatism?

Poate ai remarcat și tu că, după vârsta de 2 ani, prichindelului tău îi este foarte greu să-și ceară scuze atunci când greșește. Indiferent dacă vorbim despre vreun conflict la grădiniță cu un alt copil, despre o ceartă prostească cu fratele mai mare sau despre o replică tăioasă, obraznică, pe care ți-a dat-o în timp ce îi reproșai ceva. „Cei mici se încăpățânează să-și ceară scuze pentru că ei nu cred că au vreo vină, indiferent de natura conflictului”, a explicat psihologul Ericka Anderson pentru parents.com.

“Au nevoie să li se reconfirme dragostea părinților, a celor din jur, în ciuda comportamentului lor greșit”, a adăugat psihologul care a oferit și câteva recomandări pentru părinții care vor să-și învețe copiii să spună “Îmi pare rău!”. Și nu doar să rostească cuvintele prin care își cer iertare, ci să și înțeleagă și să fie sinceri atunci când își cer scuze.

Nu-l forța să-și ceară scuze
Psihologii spun că forţarea copiilor în a-şi cere scuze atunci când sunt într-un conflict cu cineva, chiar dacă vină le aparţine şi scuzele sunt îndreptăţite, are mai multe efecte negative decât pozitive asupra comportamentului ulterior al copilului. Așa că nu-l obliga să-și ceară iertare atunci când lovește sau jignește un alt copil pentru că asta nu îl va face decât să se enerveze şi mai tare pe cel de la care trebuie să îşi ceară scuze. În plus, nici respectivul/respectiva nu va fi încântat/ă de acest gest dacă este făcut din obligaţie, fără să fie sincer.

Întâi comunicarea, apoi scuzele
Este indicat să îți ajuți copilul să îşi exprime dorinţele şi nevoile, precum şi să le asculte pe ale celor din jur. Atunci când intră într-un conflict cu un coleg de grădiniță, încearcă să-l determini să-ți povestească despre cauzele care au provocat incidentul.

Lasă-l să se calmeze
Dacă prichindelul este furios, atunci este absolut inutil să îl forțezi să îşi ceară scuze. În primul rând, ascultă-l! Liniștește-l și abia apoi îi explici dacă şi de ce a greşit şi de ce este cazul să îşi ceară sau nu scuze de la celălalt.

Ajută-l să remedieze conflictul
Cele mai multe conflicte apar la locul de joacă, unde copiii se ceartă pe orice: de la trotinete până la cine se dă primul pe tobogan. Indiferent de situație, este important să-ți înveți copilul să gestioneze conflictele împreună cu cel cu care le-a generat. După ce se calmează, explică-i de ce a greşit şi cum ar putea să se împace cu celălalt copil, astfel încât lucrurile să se repare între ei.

Sinceritate absolută
Este bine să-I explici juniorului tău că “Îmi pare rău!” nu are nicio valoare dacă nu este rostit cu sinceritate. Subliniază-I faptul că deşi este frumos să îţi ceri scuze atunci când greşeşti, trebuie să faci acest lucru în mod sincer, pentru că altfel celălalt nu se va simţi mai bine, ci dimpotrivă.

Oferă-i soluții
Se asemenea, pe lângă scuzele de rigoare, este bine să-I dai idei prichindelului tău pentru a se împăca cu celălalt copil. De exemplu, să repare împreună ceea ce au stricat sau să repare el, să deseneze ceva drăguţ pentru celălalt copil, să îl îmbrăţişeze, să joace jocul pe care acela îl doreşte, să îi promită că nu va mai repeta greşeala făcută etc. Important este să nu-l obligi să facă acest lucru dacă el nu dorește!

Tu ești modelul lui!
Cineva spunea că suntem oglinda copiilor noștri. Și așa este! Prin urmare, fii un exemplu ori de câte ori este nevoie să-ți ceri tu scuze, indiferent de la cine.

Tu cum îl determini pe prichindelul tău să își ceară scuze?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!