Sari la conținut

Cum il inveti sa fie generos

Toti parintii stiu micile conflicte care se nasc intre cei mici pe jucarii. Abordarea parintilor si a educatorilor nu este mereu cea corecta, iar modul in care aceasta problema este gestionata este, in fapt, o lectie de generozitate pe care cei mici - in mod surpinzator, au capacitatea innascuta de a gestiona cu eficienta.

Copilul in jurul varstei de 4-5 ani filtreaza generozitatea printr-o capacitate exceptionala de a evalua instinctiv reputatia lor. Copilul stie ceea ce este bine si ceea ce este rau si are capacitatea de a intelege de la varste foarte mici daca ceea ce face (indemnat sau voluntar) este bine sau rau. mai mult, copiii sunt mai generosi atunci cand gesturilor si actiunile lor sunt vazute, si evaluate de public. Publicul poate sa fie grupul copiilor din parca, parintii si bunicii, colegii de gradinita.

Acestea au fost concluziile unui studiu recent publicat in octombrie de jurnalul PLoS One, care sugereaza ca pana si copiii de gradinita au invatat si aplica cu succes in jocul lor strategii care fac din generozitate un argument in dezvoltarea reputatei lor.
 
O lectie de generozitate
 
La fel ca in cazul actelor de caritate facute de adulti, gesturile generoase ale copiilor vor fi influentate de posibilitatea ca gesturile lor sa le aduca un castig in ceea ce priveste buna imagine. Sfatul specialistior in a incuraja gesturile generoase, inclusiv pe acela de a da unui alt copil jucaria favorita, nu este de a indemna copilul sa faca acel lucru, ci de ai spune ca gestul sau este asteptat si vazut de toti cel din jur. Si cu cat spectatorii sunt mai numerosi si mai interesati de ceea ce face copilul cu atat acestia devin mai generosi.
 
     

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!