Sari la conținut

Cum influențează pregătirea muzicală memoria și atenția la copii

Majoritatea părinților își doresc ca micuții lor să participe la cât mai multe activități extrașcolare, fie că este vorba despre vreun tip de sport, pictură sau muzică. Cântatul la un instrument muzical aduce multe beneficii, iar unul dintre cele mai interesante beneficii ale pregătirii muzicale are legătură cu dezvoltarea memoriei și a atenției.

În ultimii ani, multe studii științifice au dovedit că pregătirea muzicală oferă beneficii mari pentru creierul și procesele mentale ale copiilor. În consecință, această activitate artistică a devenit o opțiune importantă de luat în considerare de către părinți.

Modul prin care pregătirea muzicală îmbunătățește atenția

Un studiu publicat anul acesta de către Frontiers of Neuroscience Journal a arătat că pregătirea muzicală poate îmbunătăți atenția și memoria. Mai mult, potrivit acestui studiu, beneficiile cognitive ale pregătirii muzicale pot dura o viață întreagă.

Acest studiu a constatat că prichindeii care cântă la un instrument muzical au o activare mai mare în regiunile de control cognitiv ale creierului. De asemenea, cercetătorii au descoperit că micuții pregătiți din punct de vedere muzical se comportă mai bine la sarcinile de memorie auditivă și vizuală decât cei care nu au pregătire muzicală.

► Citește și: De ce perioada 2-7 ani este atât de importantă pentru dezvoltarea creierului

În plus, conform studiului, participarea activă la pregătirea muzicală în timpul copilăriei poate aduce multe beneficii funcțiilor executive. Aceste beneficii au legătură cu memoria și învățarea social-emoțională. Studiul arată, de asemenea, că pregătirea muzicală poate avea un impact pozitiv asupra elevilor cu tulburări de învățare și dezvoltare.

Pregătirea muzicală și dezvoltarea cognitivă

S-au făcut mai multe studii de cercetare cu privire la beneficiile pregătirii muzicale, nu numai pentru copii, ci și pentru adulți. De exemplu, Frontiers of Neuroscience publicase deja un studiu în 2014 despre modul în care pregătirea muzicală impactează dezvoltarea cognitivă.

Acest studiu a dovedit că pregătirea muzicală în copilărie nu numai că îmbunătățește multe funcții cognitive, dar este, de asemenea, însoțită de modificări neuroplastice în structura și funcția creierului.

► Citește și: Ajută-ţi copilul să devină un adult fericit – lucruri pe care trebuie să le înveţe

Un alt studiu din 2016 a constatat că pregătirea muzicală creează noi conexiuni cerebrale la copii. Această cercetare a constatat că participarea la lecțiile de muzică crește conexiunile cu fibre cerebrale la copii. Conform acestui studiu, pregătirea muzicală poate fi utilă în tratarea autismului și a tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!