Sari la conținut

Cum învățăm copilul să doarmă singur

Pentru a avea o viață sănătoasă, somnul este unul dintre elementele principale. Lipsa somnului sau somnul insuficient poate duce la o serie de alte probleme la copiii mici, cum ar fi crizele de furie sau un comportament neplăcut. Când vine vorba de stabilirea unor obiceiuri bune de somn ale copilului tău, cu cât începi mai devreme implementarea lor, cu atât mai bine.

Asocierea somnului pentru copilul mic

O asociere de somn este orice detaliu cu care un copil mic face legătura cu mersul la culcare. Poate fi vorba despre un obiect, cum ar fi suzeta, o pătură, o jucărie de pluș sau poate fi o acțiune, precum legănatul, alăptatul sau dormitul lângă un părinte. Copiii încep să stabilească asocierea cu somnul încă de când sunt foarte mici. Dacă un copil mic este obișnuit să adoarmă în timp ce este alăptat sau legănat, el va face acea asociere de fiecare dată când este ora de culcare.

► Citește și: Ce să faci și ce să NU faci, dacă nou-născutul stă treaz noaptea și doarme toată ziua

Unele asocieri de somn sunt sănătoase și esențiale, pentru a stabili o rutină de somn, astfel încât mintea și corpul copilului să fie pregătite pentru a se odihni. Părinții ar putea să-i ofere copilului lor o baie caldă, să îl încurajeze să se spele pe dinți, să citească împreună o poveste sau să facă orice activitate care să indice că se apropie ora de culcare.

Alte asocieri de somn pot crea probleme. Dacă un copil mic adoarme doar cu biberonul, poate părea un obicei sănătos la început, însă, mai târziu devine un obicei nesănătos, pentru că micuțul nu mai acordă importanță igienei dentare înainte de somn și, în acest fel, pot apărea cariile. De asemenea, laptele din biberon reprezintă o sursă de calorii suplimentare de care copilul tău nu are cu adevărat nevoie.

► Citește și: 5 sfaturi de la experți, pentru ca bebelușul să aibă un somn mai bun

Copilul mic și co-sleepingul

Co-sleepingul înseamnă să dormi cu bebelușul tău în același pat ori el să doarmă într-un pat atașat de patul în care dormi tu, la un braț distanță. Unii experți în educație parentală spun că, atunci când co-sleepingul se face corect, împărțirea patului cu copilul tău este perfect sigur și sănătos.

În schimb, Academia Americană de Pediatrie, recomandă împărțirea camerei în loc de împărțirea patului, ca o opțiune mai sigură pentru a fi aproape de bebeluș.

Împărțirea patului plasează în mod eficient copilul într-un program de somn/trezire pentru adulți. Mergând la culcare mai târziu și trezindu-se la fel ca tine, copilul tău va fi inevitabil privat de cele 13 ore de somn pe noapte de care au nevoie mulți dintre copiii mici.

► Citește și: Cum să renunți la co-sleeping: ghid pentru fiecare vârstă

Micuții care nu dorm suficient noaptea pot compensa pierderea somnului adormind în mașină, la mese sau oriunde există o oportunitate pentru un pui de somn. Deși poate părea la îndemână ca micuțul tău să doarmă mult în timpul zilei, acest program de somn poate perturba alte activități de familie.

Remedierea asocierilor negative de somn ale copilului mic

Remedierea problemei de somn a unui copil mic nu este ușoară, dar nici imposibilă. Odată rezolvată, toată lumea din familie va fi mai bine odihnită.  Deși poate părea imposibil să controlezi uneori copiii mici, este datoria părinților să stabilească și să mențină limite în jurul rutinelor și programelor de somn.

Iată ce recomandări există pentru a remedia asocierile negative de somn ale copilului mic:

  • Permite-i copilului să aleagă o carte de povești, pijamalele preferate, pentru a dormi, și o jucărie de pluș, ca parte din rutina de somn
  • Păstrează o lumină difuză în camera copilului și vorbiți mai încet când se apropie ora de culcare
  • Creează un plan și implementează-l în mod consecvent
  • Stabilește o rutină de culcare, care va deveni, în cele din urmă, un obicei.

Tehnici pentru a învăța copilul să doarmă singur

Dacă un copil mic refuză să doarmă singur, spune-i ferm că trebuie să stea în patul său și să se odihnească. Odată ce ați stabilit împreună așteptările, este timpul să vă spuneți noapte bună și să părăsești camera copilului. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

Comunică eficient cu copilul

Dacă micuțul tău pare nesigur sau plânge în timp ce părăsești camera, asigură-l că ești în apropierea lui, pe hol, în cazul în care are nevoie de ceva.

Copilul tău va auzi mai degrabă tonul tău decât cuvintele tale, așa că evită să ridici vocea sau să vorbești repede. Păstrează tonul liniștitor și încearcă să eviți să ridici vocea.

► Citește și: Bebelușul nu doarme. Ce este de făcut?

Rămâi calmă

Înainte de a părăsi camera copilului, asigură-l fizic de prezența ta. Nu te culca lângă el, oricât de tentant ar fi. Când copilul tău adoarme, părăsește camera.

Gestionarea plânsului copilului înainte de somn

În calitate de părinte, este esențial să-ți înveți copilul cum să facă față situațiilor emoționante dificile. Spune-i micuțului că se află în siguranță în camera lui și că ești în apropierea camerei, dacă va avea nevoie de tine.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!