În lumea modernă, imediat după ce ne naștem, pătrundem într-o societate de consum. Încă din copilărie, am fost înconjurați de videoclipuri publicitare, postere, reduceri și promoții care vor să ne convingă de un singur lucru: „Tu ai nevoie de asta!”.
Dacă la grădiniță copilul încă nu înțelege prea bine cum stă treaba cu lucrurile scumpe, când ajunge la școală se va lovi de o adevărată cursă pentru jucăriile din reclame, obiecte de firmă sau ultimul model de telefon. Mai rău este că, sunt medii unde dacă fiul tău nu se ridică la nivelul „brandului”, el poate fi hărțuit sau chiar abuzat.
Chiar dacă nu se întâmplă asta și colegii lui de clasă sunt toleranți, copilul tău, în mod natural, nu va dori să rămână în urma semenilor și îți va cere de asemenea, să-i cumperi cele mai noi tablete, telefoane sau pantofi sport.
Cum să-i explici unui copil că „brand” și „modă” sunt doar niște cuvinte? Că o geantă scumpă sau o bluză de câteva sute bune de lei nu înseamnă că îți deschide automat și calea în înalta societate sau apartenența la un grup? Și nici nu-ți aduce o prietenie sinceră. Că poți fi destul de fericit și fără aceste obiecte, care pot fi substitute în mod onorabil cu altele mai decente? Consumatorismul nu este o soluție nici pentru bugetul familiei tale și nici pentru planetă.
11 sfaturi cum să-ți ferești copilul de obsesia obiectelor de brand și a lucrurilor nejustificat de scumpe:
1. Propriul exemplu
Dacă mama însăși suferă și salivează după cel mai nou model de telefon, iar tata face credite după credite ca să-și schimbe o dată la doi ani mașina, copilul normal că va fi din ce în ce mai atras de a se încadra în același „statut”. Tu ar trebui să-i inspiri prin exemplul tău că mai ieftin nu înseamnă neapărat mai rău.
Ia-ți copiii la cumpărături cu tine și explică-le. De exemplu, mama își dorește o rochie de un anumit brand care este în vogă. Intrați împreună în magazinul „A”, vedeți produsul, arătați-le prețul, apoi mergeți în magazinul „B”, care are o rochie similară, dar mult mai ieftină. După ce alegeți a doua opțiune, explicați-le decizia. „Am economisit acești bani. Uite, acum am 1000 de lei în plus. Putem plăti cursurile de engleză și antrenamentele de volei!”
2. Învață-l că un articol scump nu este singurul cadou posibil
Dacă micuțul tău își dorește la nebunie o jucărie scumpă și care, după părerea ta, nu-și justifică achiziționarea, pentru că în câteva zile va sfârși uitată pe vreun raft, iar peste doi ani o vei dona pur și simplu, explică-i cât de diferite pot fi experiențele. De exemplu, în loc să cumpărați un set de construcție, mergeți împreună la karting. Un astfel de divertisment poate fi un bun înlocuitor pentru o jucărie de care copilul tău se va plictisi foarte repede. Chiar și ieșirea împreună la un picnic este un cadou grozav dacă îl abordați corect. Îi puteți spune că în locul unui robot-transformer, puteți merge undeva împreună, cheltuind o sumă ceva mai mică. Dați-i copilului mai multe opțiuni și posibilitatea să aleagă.
Citește mai mult pe taticool.eu
Articole relationate
Etapele dezvoltării motricității fine: Ce ar trebui să poată face copilul la fiecare vârstă?
Motricitatea fină reprezintă abilitatea de a controla mișcările mici ale mâinilor și degetelor, necesare pentru activități precum scrisul, desenatul sau prinderea...
Mituri despre tusea măgărească (pertussis): Ce ar trebui să știe părinții?
Tusea măgărească (pertussis) este o boală respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Deși este prevenibilă și tratabilă, există multe mituri care pot...
Jucării care ajută la gestionarea anxietății copiilor: Cum să alegi un obiect calmant pentru micuțul tău
Anxietatea în rândul copiilor a devenit un subiect tot mai discutat în ultimii ani, pe măsură ce părinții și specialiștii își dau seama de importanța...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu