Există vreo mamă care nu vrea să își facă puiul fericit?! Noi am vrea să credem că nu! Și pentru că uneori mai rămânem în pană de inspirație, ne mai aruncăm ochii și la vecinii noștri din cartier, să vedem ce funcționează la ei. Spre exemplu, cercetările arată că, în Olanda, copiii sunt extrem de fericiți. Deci, să aruncăm o privire în cartierul nostru numit Europa, chiar la vecinii de pe strada Olanda. Ce fac mămicile acestea atât de special?!
Îi lasă să doarmă mai mult – Spre deosebire de alte culturi, în care copiii sunt suprastimulați cu informații din toate ariile și activitățile – limbi străine, șah, matematici speciale etc – copiii din Olanda sunt încurajați să doarmă! Da, mămicile olandeze aleg pentru copiii lor să îi lase mai mult timp la somn și să le ofere alternative mai puțin stimulante în timpul liber. Spre exemplu, studiile arată că prichindeii din Olanda dorm, în medie, cu două ore mai mult decât cei din America. Iar partea bună este că și mamele dorm mai mult, în tot acest timp, fiind mai odihnite și mai fericite.
Le arată că nu banii contează – Pentru olandezi sunt foarte importante micile și simplele plăceri ale vieții. Spre exemplu, în ceea ce îi privește pe copiii lor, olandezii îi învață că se pot juca foarte bine și cu jucării la mâna a doua, transmițându-le că, dacă își doresc ceva cu adevărat, trebuie să muncească pentru asta. Mai mult, la petrecerile pentru copii nu se cumpără cadouri scumpe: pactul general este să se cheltuiască maximum 10 euro/cadou. Și asta pentru că petrecerile copiilor olandezi se axează pe jocuri de echipă și pe distracție, și nu pe parade ale celor mai scumpe jucării.
Tații își petrec mult mai mult timp cu copiii – Din păcate, în România părinții își petrec foarte mult timp la muncă. În Olanda, lucrurile stau diferit. Foarte mulți tați își comprimă săptămâna de muncă la 4 zile, pentru ca măcar una să fie dedicată în întregime timpului petrecut cu copiii. Iar ziua aceasta chiar poartă un nume: Ziua Taților!
Mai mult, în Olanda există și Oma day – Ziua din săptămână pe care copiii și-o petrec cu bunicii. Se estimează că aproximativ 50 -60 % dintre bunicii olandezi se implică în creșterea nepoților, într-un mod sau altul.
Îi încurajează să își spună punctul de vedere – În familiile olandeze, chiar și cel mai mic copil al familiei are dreptul la o opinie și la replică. Și, deși uneori se poate dovedi obositor să negociezi cu un copil de 3 ani, mămicile olandeze sunt de părere că un astfel de exercițiu este benefic în setarea limitelor și în învățarea copilului să cunoască și mai ales să își exprime dorințele.
Creează ritualuri familiale – Una dintre cele mai cunoscute valori ale familiilor olandeze este rutina. Rutina înseamnă predictibilitate, iar predictibilitatea manageriere. Când ai un program fix, copilul știe când trebuie să mănânce, când trebuie să se joace, când trebuie să doarmă. La ce îl ajută acest lucru? La reducerea celebrelor tantrumuri! Este mult mai ușor să îți dai seama de ce copilul reacționează necorespunzător: l-ai scos din programul lui. Deci, mai multă liniște și pentru părinți, nu doar pentru sănătatea psihică a copilului.
Nu pun presiune pe ei – În multe alte țări, părinții pun presiune pe copii, împingându-i la diverse activități care ajung să îi suprastimuleze. Dar în Olanda lucrurile nu stau așa! Părinții olandezi sunt chiar relaxați, lăsâdu-și copiii să copilărească. Spre exemplu, copiii olandezi nu sunt împinși să învețe alfabetul sau să numere înainte de a intra la școală. Importante sunt iubirea și timpul oferite de părinți.
Îi lasă să exploreze – Nu prea există noțiunea de „părinte elicopter”, în Olanda. Părinții din Țara Lalelelor sunt foarte relaxați și în această privință, lăsându-și copiii să se joace în parc așa cum cred ei, să transpire, să descopere și chiar să se lovească. Numai că micuții sunt învățați să depindă aptitudini de supraviețuire: la 2-3 ani sunt învățați să traverseze singuri, iar la 5 majoritatea dețin diplome de înot.
Îi lasă să meargă cu biciclete prin ploaie – Olandezii nu sunt mari fani ai vehiculelor pe 4 roți, ci le preferă pe cele pe două roți. Și cum acolo plouă des și bate vântul, se adaptează; nu doar ei, ci și copiii. Așa că în Olanda nu e deloc ciudat să vezi copii mergând la școală pe ploaie, folosindu-se de biciclete. Cu hainele și cu pelerinele de ploaie potrivite, orice este posibil.
Vorbesc despre intimitate – Olandezii sunt foarte deschiși cu copiii lor. Încă de la 4 ani, li se explică de ce băiețeii sunt diferiți de fetițe. Mai apoi, discuțiile evoluează pe măsură ce curiozitatea micuților sporește. Dar asta nu îi împinge la desfrânare, dimpotrivă: copiii sunt învățați despre rolul dragostei și despre importanța partenerilor intimi.
Și, deși în Olanda, până la 22 de ani, serviciile medicale de tipul examen ginecologic, naștere sau avort sunt gratuite, Țara Lalelor este țara cu cea mai mică rată de sarcini ale adolescenților din Europa.
► Citește și Cum le facem educație sexuală copiilor în funcție de vârstă
Le oferă ciocolată la micul dejun – Să mănânci la prima masă a zilei ciocolată – nu sună prea bine! Dar olandezii sunt de altă părere: ciocolata nu doar că le oferă energie, ci le și transmite copiilor ideea că important este să mănânci cu moderație, la momentul potrivit, și să înveți în același timp să te autocontrolezi.