Una dintre responsabilitatile principale, ca parinte, este sa il ajuti pe copil sa manance sanatos. Este important atat pentru sanatatea lui actuala, dar si pentru moddul in care se va raporta la mancare in viitor, cand va alege singur ceea ce mananca. Uite cateva strategii pe care le-ai putea aplica pentru a te asigura ca are o atitudine buna fata de mancare
1. Mergeti impreuna la cumparaturi
Este mai dificil sa faci cumparaturile cu copiii dupa tine, insa castigul merita. Pentru ca in acest fel ii poti arata fel de fel de produse. Si il poti implica in procesul de alegere.
Va fi mai deschis sa incerce lucruri noi daca el este cel care le-a ales. De la cartofi dulci si dovleac, pana la avocado si broccoli, pe toate le poti lua pe rand si incerca. Desigur, nu este o garantie ca le va si manca din prima incercare. Media este cam de 10 incercari pana cand ceva nou sa fie acceptat. Totul este sa ai rabdare.
2. Mancatul ar trebui sa fie distractiv
Il poti ruga pe copil sa te ajute cu pregatirea mancarii. Foarte multi sunt incantati sa o faca, pentru ei este o joaca inedita. Si, in plus, petrec timp cu tine, ceea ce le place enorm.
Iar joaca nu se opreste aici. Si modul in care mancati trebuie sa fie distractiv. De la boabele de struguri care se iau cu scobitoarea, pana la sandvisurile care spun o poveste, aveti nenumarate posibilitati de joaca.
3. Mai putin suc de fructe
Toti copiii sunt atrasi de sucul de fructe din cauza gustului sau dulce si este mult mai bine sa bea suc de fructe decat sa manance bomboane, insa nu este asa de sanatos. Sucul de fructe are un continut mare de zahar si unul mic de fibre. Nu este chiar asa de sanatos precum ni se pare. Mai bine il dai in combinatie de suc de fructe cu suc de legume. Sau ii dai fructele direct, fara sa le transformi in suc.
4. Legume ascunse
Daca refuza un anumit aliment, ca atare, poti incepe prin a-l ascunde printre alte alimente. Poate ca nu mananca mazare, insa poti sa ai succes daca pui boabele intr-o supa crema de legume. Poate ca fuge de spanac, insa nu daca este ascuns intr-o omleta. Incearca combinatii noi, cum ar fi acest chec cu morcovi.
5. Uita de luptele pentru mancare
Copiii nu trebuie sa manance foarte mult ca sa fie satuli. Si au si ei momente mai bune si mai rele. Asa ca nu face din masa o lupta. Va manca atunci cand va simti nevoie. Totul este sa ai la indemana alternative sanatoase.
Si, desigur, nu uita, ce faci tu este foarte important. Daca tu sari peste mese sau alegi junk food, atunci si el va face la fel. Nu mancati in fata televizorului, nu mancati prea multe dulciuri si veti fi in regula.
Foto: 123rf.com