Este adevărat că unii copii au o înclinaţie mai mare să creadă că lumea este făcută anume ca să îi servească pe ei, dar totuşi nu putem nega cu totul şi influenţa părinţilor în această atitudine.
Şi, cum nu cunosc părinte care să spună că şi-ar dori un copil răsfăţat, mai ales pentru în capul său se sparg toate, haideţi să vedem ce anume din comportamentul nostru duce a creşterea stării de „mie mi se cuvine totul”. Aceste idei apar în cartea lui Elaine Rose Glickman, "Your Kid's a Brat and It's All Your Fault".
Crezi că este doar o fază care va trece
Copiii mici au multe comportamente nepotrivite, de la a muşca şi a lovi până la a se plânge. Şi ni se întâmpla adesea să trecem peste ele fără să facem observaţii, gândindu-ne că acest tip de comportament este normal la această vârstă. Elaine Rose Glickman crede că nu ar trebui să facem asta, dacă nu vrem să avem probleme mai târziu.
Nu îi laşi să se maturizeze
Şi o parte din procesul de maturizare înseamnă să îşi rezolve singuri problemele, de la legat singur şireturile până la înţeles că uneori lucruri neplăcute se pot întâmpla – cum ar fi să pierzi o jucărie şi să nu ţi se cumpere imediat alta ca să o înlocuiască.
Dai vina pe alţii
De îndată ce copiii mai cresc un pic emisiunile la care se uită ei la tv îi învaţa tot felul de lucruri negative – să nu respecte, să fie bădărani, să strice lucruri. Şi după ce le văd merg la şcoală şi îşi împărtăşesc unii altora încântaţi aceste descoperiri. Chiar dacă ţi se pare că ai de luptat cu morile de vânt nu poţi lăsa lucrurile aşa şi trebuie să explici care este comportamentul acceptabil.
Stima de sine
Toţi părinţii vor un copil cu o mare siguranţă de sine şi pentru asta îl laudă şi tot cauta moduri de a-i arăta că este cel mai bun. Elaine Rose Glickman spune că ar trebui să ne intereseze altceva – cum putem educa o persoană astfel încât să devină matura, responsabilă şi utilă societăţii în care trăieşte.
Le spui mereu da
Atunci când le spunem mereu copiilor da le dăm senzaţia că totul li se cuvine. Şi, prin urmare, nimic din ceea ce au nu este suficient. Atitudinea corectă este să nu cedăm atunci când copiii se mataie pentru că îşi doresc încă ceva.
Îi laşi să îţi vorbească nepotrivit
Dacă un copil îţi vorbeşte urât, dacă nu spune mulţumesc şi te rog, atunci este în întregime vina ta pentru că îi permiţi o asemenea atitudine. Modul acceptabil de adresare trebuie învăţat încă de la vârste mici.
Fiecare situaţie tratată individual
Adesea trecem cu vederea comportamentele nepotrivite ale copiilor întrucât sunt şi momente, multe, în care sunt drăguţi, se poartă frumos şi ne umplu inima de bucurie. Dar nu ar trebui să facem asta, ci să tratăm fiecare situaţie, în parte, separat, fără bilete de învoire.
Îţi este frică să nu fii prea dură
Dacă îi distrugi copilului stima de sine? Dacă nu te va mai iubi? Elaine Rose Glickman recomandă să nu analizezi încontinuu fiecare gest pe care îl faci şi să aplici măsuri de disciplină atunci când este cazul.
Îi protejezi prea mult
Le-ai cerut ceva şi şu refuzat să facă? Atunci ar trebui să ştie că exista consecinţe ale comportamentului lor. Altfel o asemenea atitudine nu va înceta. Şi nu vor avea cum să priceapă că anumite lucruri trebuiesc făcute, chiar dacă este neplăcut pe moment, ca să nu fie mai rău în viitor.
Nu vrei să fii şeful
A fi părinte înseamnă să fii şeful, spune Elaine Rose Glickman. Nu trebuie să negociezi totul şi nici să explici totul. Dacă ştii că anumite lucruri sunt în interesul copiilor atunci trebuie să le ceri şi ei să le facă, pentru că îi iubeşti şi le vrei binele.