Joi, 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „acțiune militară specială” împotriva Ucrainei. Civilii din Ucraina au fost forțați să-și părăsească casele și să se refugieze în adăposturi anti-bombe și în stații de metrou.
Pe măsură ce războiul este în plină desfășurare, este posibil ca micuțul tău să te întrebe de ce a fost declanșat războiul și ce este de făcut.
Iată cum poți discuta cu micuțul tău despre război, în funcție de vârsta lui:
Discuție despre război cu copilul mai mic de 7 ani
Janine Domingues, psiholog clinician la Institutul Child Mind din New York, spune: „Îți poți întreba copilul: „Ai auzit ceva despre războiul dintre Rusia și Ucraina?” Apoi lasă copilul să-ți pună întrebări, dacă este curios.”
Este imperativ să începi cu ceea ce știe copilul deja și să-l întrebi cum se simte, potrivit lui Niro Feliciano, psihoterapeut și specialist în anxietate din Wilton, Connecticut. „Asigură-te că te afli într-un loc liniștit, astfel încât să poți auzi ce spune copilul și să te concentrezi asupra a ceea ce el exprimă”, spune psihoterapeutul.
Discuție despre război cu copiii de toate vârstele
Indiferent de vârsta pe care o are copilul tău, vrei să-l asiguri că nu se află în pericol și că, indiferent de situație, ești lângă el pentru a-l proteja.
Andrea Barbalich, redactor-șef la The Week Junior, o revistă săptămânală cu informații și știri pentru copii cu vârste între 8 și 14 ani, a precizat: „Suntem foarte calmi în tonul nostru și selectivi în faptele pe care le prezentăm. Evităm informațiile înspăimântătoare și ne concentrăm pe ajutorul pe care îl putem oferi. În acest moment, de exemplu, există mii de oameni în întreaga lume și multe guverne care lucrează împreună pentru a opri conflictul și a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina. Există oameni care îi ajută pe cei care sunt răniți, în urma războiului. Va exista ajutor umanitar pentru oamenii care vor avea nevoie de el.”