Copiii au si ei sentimente negative, exact ca si noi. Doar ca, spre deosebire de noi, nu stiu cum sa le faca fata. Ceea ce este de inteles, si noua ni se intampla. Altfel nu ne-am trezi tipand sau mancand o cutie intreaga de inghetata ca sa ne calmam.
Asa ca, daca vrem sa avem copii care se comporta mai frumos cand sunt nervosi trebuie sa ii invatam ce sa faca. Sunt cateva strategii simple, le-am putea aplica si noi, la nevoie:
1. Numara
Iti vine sa tipi, sa bati din picior, sa arunci cu ceva? Atunci numara. Simpla secventialitate si faptul ca indrepti ganul catre altceva ajuta ca sa treci de momentul mai periculos al primei explozii.
Putem sa le spunem copiilor sa faca asta, este usor de tinut minte. Putem sa o facem si noi odata cu ei. Si numaratul este extrem de usor de transformat intr-un joc.
2. Canta
Atunci cand fredonezi un cantec este greu sa te simti nervos. Asa ca invata copilul sa cante un cantecel atunci cand simte ca se enerveaza. Este mult mai simplu de invatat acest obicei daca il practici si tu. Incepe prin a fi tu exemplul bun.
3. Cere o imbratisare
Imbratisarile au in ele puterea de ate face sa te simti bine. Invata-ti copilul ca atunci cand este suparat sa ceara o imbratisare. Spune-i ca asta ii va face bine si astfel supararea ii va trece si se va simti iar bine si fericit. Procedeaza si tu la fel, cere-i copilului o imbratisare atunci cand te-a suparat ceva.
Cel mai probabil in timpul imbratisarii copilul va incepe sa planga, dar acesta este un semn bun, este modul prin care corpul scapa de toata frustrarea si tensiunea acumulate.
4. O activitate calma
Ca si numaratul, o activitate calma te poate scoate din starea de nervozitate. Poate sa fie desenatul, facutul unui lego sau orice altceva ii place copilului. Si astfel momentul dificil poate sa fie depasit. Doar ca aceasta strategie functioneaza daca intuiesti momentul in care va izbucni copilul si il indrepti catre aceasta activitate inainte de a fi mult prea nervos.
5. Impartasirea
Simplul fapt ca spui cuiva cum te simti te ajuta sa te simti mai bine. Noi stim asta si ddin aceasta cauza avem prietene carora le povestim cu orele ce ni s-a intamplat. Dar copiii trebuiesc indemnati sa aplice aceasta strategie. In primul rand trebuiesc invatati sa recunoasca sentimentele si sa le puna in propozitii. Si cand o fac trebuie sa le aratam simpatie, chiar daca nu suntem de acord cu ei, chiar daca nu vom ceda la rugamintea pe care o au.
Toate aceste strategii pot fi folosite, sau numai unele dintre ele. Nu trebuie insa sa va asteptati sa functioneze imediat. Trebuie sa le acordati timp ca sa fie invatate. Si nu incepeti sa-i educati pe copii in acest sens cand sunt nervosi, ci cand se simt bine si stati de vorba cu ei. Desigur, va trebui sa le repetati de multe ori inainte sa le aplice. Si, nu uitati, este foarte important ce faceti voi cand sunteti nervosi - daca imediat incepeti sa tipati si sa aruncati cu lucrurile din jur sa nu va fie de mirare daca si copiii vor face la fel.