Cateva reguli simple in alimentatia copiilor te vor ajuta sa ai un copil cu o greutate normala, aparat de riscurile majore si complicatiile pe care obezitatea infantila le aduce.
Putin parinti stiu ca un copil care are probleme legate de greutatea in exces in prima copilarie are cu peste 50% sanse in plus sa devina obez varsta adulta.
In plus un copil care in jurul varstei de 10 ani depaseste greutatea normala, cu mai mult de 10% , are cu 40% sanse sa devina obez pana la varsta de 20 de ani.
Un alt detaliu important este acela ca copiii supraponderali care devin obezi la varsta adulta au cele mai mici sanse de a ajunge vreodata la greutatea normala.
Copiii obezi devin adulti obezi si raman toata viata lor supraponderali.
Toate acestea se pot evita, in buna masura daca parintii respecta cateva reguli:
1. Peste micul dejun nu se sare niciodata. Copiii care sar peste micul dejun , au tendinta de a sari si peste alte mese principale ale zilei. Obiceiul este mai raspandit in randul fetelor si al adolescentilor. Cei care sar peste micul dejun sunt mai tentati sa fumeze. Daca pana la 10 ani, doar 12 la suta dintre copii sar peste masa de dimineata, la 14 ani, procentul ajunge la 20 la suta, iar la 18 ani, la 30 la suta. Cei care respecta micul dejun consuma mai multe fructe, legume si mai mult lapte, decat ceilalti.
2. Gustare sanatoasa. Este o mare diferenta intre a rontai nesabuit tot felul de produse junk food si gustarile sanatoase. Rolul gustarii este acela de a acoperi golurile dintre mese cu nutrientii de care are nevoie organismul copilului. In locul prostiilor din pungi colorate pline de aditivi, grasimi si sare orienteaza-l pe junior catre floricele de porumb, nuci nesarate si ciocolata neagra, pline toate de antioxidanti si fibre, toate fiind variane de alimentatie sanatoasa pentru copii.
3. Ai grija ce bea. Dam importanta la ceea ce copilul mananca, dar neglijam ceea ce bea, in conditiile in care bauturile calorice sunt un pericol major, dar prea putin luat in seama. Doar jumatate dintre adolescenti mananca cantitatea minima de fructe si doar 30 la suta beau cate lichide sunt necesare intr-o zi.
4. Nu uita laptele. Mai mult de 40% din masa osoasa se formeaza in a doua copilarie si la adolescenta, iar laptele este fundamental pentru formarea unui tesut osos puternic. Copiii care nu primesc cantitati adecvate de calciu sunt supusi unor riscuri majore in ceea ce priveste bolile osoase de mai tarziu. In plus acestia sunt tentati, de trei ori mai mult, sa bea sucuri acidulate nu lapte. Si, laptele, este una din principalele surse de vitamina D, vitamina care intervine fundamental in metabolismul libidelor. Devicitul d evitamina D este asociat cu obezitatea.
5. Masa in familie. Copiii care provin din familii care au obiceiul de a manca mancare gatita in casa, impreuna cu parintii si fratii de cel putin trei ori pe saptamana, sunt cu 50% mai putin expusi riscului de a deveni supraponderali. Cina in familie este un factor de echilibru, de stabilitate, un moment in care familia comunica si, nu in ultimul rand, o garantie pentru sanatate.
6. Tine zahatul sub control. Nu este vorba despre controlul asupra dulciurilor. Sau nu doar despre asta. Este vorba despre adaosul de zahar si siropuri de glucoza din diferitele preparate, de la ketchup la painea feliata. Plusul de gust inseamna mereu un plus de calorii, care se acumuleaza si se depun dupa fiecare masa. Citeste etichetele alimentelor si ai sa te iei cu manile de cap. Solutia: varinatele preparate in casa, fie ca este vorba despre ketchup sau maioneza. In felul acesta copilul va avea o alimentatie sanatoasa.