Sari la conținut

Cum răspundem copiilor la cele mai grele întrebări. “De ce este zăpada albă?”

Primii ani de viaţă sunt anii explorării, anii în care oamenii fac cunoştinţă lumea, cu mare parte din ceea ce înseamnă ea. Aşa se explică de ce adesea curiozitatea copiilor nu are limite, de ce ei pun mereu întrebări și așteaptă răspunsuri imediat de la adulți.

Dar ce ne facem când întrebările copiilor nu sunt tocmai ușoare? Ce le răspundem la întrebările aparent simple, pe care noi nu ni le-am mai pus din copilărie şi, cu toate acestea, poate nici acum nu le ştim răspunsurile?!

Noi avem câteva sugestii pentru voi. Variantele nu sunt tocmai simple, dar pot fi adaptate astfel încât micuţii să nu primească răspunsuri care să nu aibă legătură cu realitatea.

► Citeşte şi Când copiii vorbesc: răspunsurile corecte pentru copilul tău, atunci când vine timpul pentru întrebările “acelea” – Partea I

1. De ce fierbe apa?

Când apa se încălzește, moleculele (cea mai mică parte dintr-o substanţă) sale încep să se îndepărteze. Pe măsură ce mișcările se intensifică, distanța dintre molecule crește tot mai mult. În final, vine un moment când legăturile dintre molecule devin tot mai slabe. Atunci devin vapori de apă. Procesul se numește evaporare.

2. Cum reuşesc avioanele să stea în aer?

Cum de nu cade un avion de 162 de tone din cer? Forța care lucrează aici se numește portanță. Portanța apare atunci când aerul curge peste și sub aripile avionului simultan. Deoarece aerul se mișcă mai repede pe deasupra aripii, el exercită mai puțină presiune acolo. În același timp, aerul dens de sub aripi împinge avionul în sus. Cu cât viteza la care călătorește avionul este mai mare, cu atât ridicarea este mai puternică.

3. De ce este zăpada albă?

Dacă ne uităm la fulgii de zăpadă separat, fiecare pare incolor și transparent, deci cum se face că zăpada e albă?  Practic, zăpada este albă deoarece toate moleculele sale reflectă tot spectrul culorilor luminii solare. Zăpada nu poate absorbi selectiv o culoare singulară. Spre deosebire de zăpadă şi gheaţă, care sunt forme de apă solidificată, apa în formă lichidă reflectă foarte slab lumina. Când lumina cade direct pe apă, acesta este absorbită aproape total, căci apa lichidă este prin definiţie transparentă şi cum lumina nu este reflectată la suprafaţa ei, apa este incoloră. Aşadar, în cazul zăpezii, se întâmplă cu totul altceva. În ea intră toate culorile spectrului, iar lumina se reflectă atât de mult între cristalele zăpezii, încât nu este separată nicio culoare. Din această cauză, lumina este reflectată către noi în toate culorile spectrului, nu doar în una. Când se petrece asta, lumina devine albă, şi percepem zăpada ca fiind albă.

4. De ce părul uman nu poate fi albastru?

Părul uman conține pigmenți care îl pot face să fie negru, maro, galben sau roșu. El conține mici bule de aer. Combinațiile de pigmenți și numerele de bule de aer prezente în firele de păr îi determină culoarea. Acești pigmenți nu se pot combina astfel încât să apară culoarea albastră.

► Citeşte şi Când copiii vorbesc: răspunsurile corecte pentru copilul tău, atunci când vine timpul pentru întrebările “acelea” – Partea II

5. De ce este cerul albastru?

Pe măsură ce razele soarelui pătrund în atmosfera pământului, ele se împrăștie și se refractă. Fiind la origine albă, lumina soarelui se împarte în cele șapte culori ale curcubeului. Albastrul este împrăștiat mai mult decât celelalte, deoarece moleculele de aer absorb lumina albastră foarte uşor şi o emit înapoi la fel de repede. Celelalte culori sunt și ele prezente, așa că cerul nu e niciodată complet albastru.

6. De ce apare ceața?

Ceața constă în miliarde de picături mici de apă și cristale de gheață care atârnă în aer deasupra pământului. Se formează când aerul e rece și pământul e cald sau vice versa.

Foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!