De-a lungul anilor, modul in care conduci le va ramane intiparit in minte copiilor ca fiind „normal”. Daca accelerezi pe galben, sansele ca si ei sa faca asta la randul lor sunt mari. Daca conduci cu grija la fiecare calatorie, ii vei invata in mod repetat cum sa fie soferi atenti cand vor fi adulti. In momentul in care vor ajunge la randul lor in spatele volanului, vor avea deja in sange mersul in siguranta.
Ai grija la viteza
Daca ai inclinatie spre viteza, este foarte probabil ca si copii tai sa fie vitezomani cand vor fi soferi. Chiar daca conduci intotdeauna in limita de viteza, trebuie sa fii un exemplu de siguranta prin ajustarea vitezei pe drumurile de tara si in zonele aglomerate sau cand te apropii de curbe sau cand ai conditii meteo nefavorabile
Condu calm
Condusul agresiv inseamna condus periculos. Cand ne pierdem cumpatul, ne pierdem concentratia – in special daca injuram sau tipam. Arata-le copiilor ca poti sa fii stapana pe stuatie daca esti calma. Este o lectie care le va prinde bine si in alte momente din viata.
Masina trebuie sa fie o zona fara telefon
Daca folosesti un telefon mobi l cand conduci poate duce la accidente si victime. Studiile arata ca si hands-free-urile pot afecta concentrarea la fel ca si bautul la volan. Inchide-ti telefonul ori de cate ori esti in masina si spune-le copiilor ca masina este o zona fara telefon. Ultimul lucru pe care il doresti atunci cand vor incepe sa conduca este sa se gandeasca ca este ok sa sune sau sa scrie mesaje cand sunt in spatele volanului.
Atitudinea fata de semafoare
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care copiii il vor invata este atitudinea fata de luminile de trafic. Incearca sa le intiparesti in minte riscul de a trece pe galben pentru a ajunge mai repede cu doar cateva momente. Si cand astepti la rosu, nu te plange despre asta.
Pune-ti centura
Parintii responsabili nu s-ar gandi pentru nimic in lume sa isi lase copiii sa circule fara centura de siguranta. Dar este foarte important sa vada ca si adultii poarta centura de siguranta. Chiar daca mergi doar 10 minute cu masina, asigura-te ca toti pasagerii poarta centura de siguranta.
Concentreaza-te
Pare un sfat de bun simt, dar fii concentrata la drum. Poate ca esti un sofer care conduce in siguranta, insa din pacate sunt altii pe drum care nu sunt. Tine-i pe copii ocupati cu jocuri de masina, carti sau DVD-uri si planuieste in avans calatoriile lungi astfel incat sa te opresti sa mananci si sa faci pauze de toaleta. Nu mai trebuie sa subliniem ca nu trebuie sa conduci cand esti obosita.
Citeste si daca poti conduce masina cand esti insarcinata.
Nu, nu, nu
Un mare NU este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice in orice moment. Chiar daca copiii nu sunt in masina, sunt alti copii pe strada. Nu risca absolut NICIODATA.
Fii politicoasa
Fii politicoasa cu pietonii si biciclistii. Cu cat vad copii mai mult un comportament pozitiv fata de ceilalti participanti la trafic, cu atat este mai putin probabil sa fie implicati intr-un accident care implica ceilalti participanti la trafic.
Ajungeti vii la destinatie
Ai intarziat? Asta este. Orele de varf sunt orele in care se intampla cele mai multe accidente deci planuieste timp ai mare pentru calatoria ta si evita sa devii o statistica. Daca le arati copiilor ca este ok sa ajungi mai tarziu decat deloc, nu numai ca ii vei transforma in soferi care conduc in siguranta, dar si in pietoni atenti.
Sursa foto: hepta.ro