Multora dintre noi ne vine greu să recunoaștem că avem niște obiceiuri nepotrivite, cu atât mai mult cu cât nu mai suntem chiar niște copii. Că ne roadem unghiile, că ne trăznim degetele sau că ne scărpinăm în cap, atunci când gândim mai profund – toate acestea sunt obiceiuri care își găsesc rădăcinile în copilărie, greu de distrus acum, la această vârstă.
De aceea, este important să fim atenți la copiii noștri, naivi și vulnerabili, și să acționăm la timp, în cazul în care vedem că își formează obiceiuri nepotrivite.
Iată cum putem ajuta:
Ignorarea – Această tehnică ajută numai în cazul în care copilul o face intenționat, pentru a atrage atenția. Spre exemplu, a văzut că te deranjează când își roade unghiile, așa că ori de câte ori nu primește atenția ta, recurge la acest aparent obicei. Sfatul nostru este să petreci mai mult timp cu copilul, pentru că probabil are nevoia de afecțiunea ta. Iar dacă ți se pare că recurge la această tehnică și atunci când este de-a dreptul imposibil să îi dai atenție (spre exemplu, ești la volan), atunci ignoră-l. Nu îi da voie să se folosească de un obicei ca de o armă prin care îți atrage atenția.
Educarea – Copilul poate ajunge să renunțe la un obicei numai dacă vrea acest lucru. Iar pentru a-l determina să vrea, trebuie să îl ajuți să înțeleagă consecințele. Explică-i de ce e rău să își trăznească degetele, spre exemplu, și se va gândi de două ori când va realiza ce face.
Unul singur, discret – Copiii își pot dezvola mai multe obiceiuri nesănătoase odată. Este important să nu încerci să le schimbi pe toate în același timp, ci să te concentrezi asupra celui mai important. Mai mult, nu grăbi lucrurile și nu îți pierde răbdarea, pentru că nu vei vedea niciun folos. De asemenea, este important să nu încerci să îi atragi atenția în public, în văzul altor oameni, pentru că micuțul se va simți rușinat.
Identificarea rădăcinilor comportamentului – Este important să aflăm ce cauzează obiceiurile nesănătoase. Adesea, copiii o fac din cauza stresului. Oferă-i din timpul tău, vorbește cu el și ajută-l să îți spună ce simte, ce îl obosește și stresează. Ascultându-i problemele, arătându-i că îl iubești și că îl susții vei reuși să îl ajuți să câștige bătălia cu stresul și, implicit, cu obiceiurile nesănătoase.
Ridicarea moralului – Creând o relație bazată pe încredere, pe înțelegere, și pe iubire, îi oferi copilului stabilitate emoțională. Oferă-i micuțului posibilitatea să ia decizii de unul singur, astfel încât să capete încredere în propria persoană, dar și să își dezvolte aptitudinile de a rezolva problemele la timp.
► Citește și Îşi roade unghiile? Poate că este ceva bun şi în asta!