Sari la conținut

Cum sa cresti un mic vegetarian

Asa cum exista etape in dezvoltarea copiilor legate de abilitatile motorii sau cognitive, exista stadii de dezvoltare in obiceiurile alimentare. Ii poti influenta puternic obiceiurile alimentare daca il vei invata despre alimente intr-un mod adaptat varstei lui.

Etapa 1: bebelusul

Invata-l pe copilul mic sa aprecieze gusturile de fructe si legume proaspete. Fiecare copil incepe ca un vegetarian, deoarece carnea este, de obicei, ultimul grup de alimente introdus. Intre cinci si noua luni, bebelusii pot fi fi expusi unei varetati de cereale, fructe si legume, cum ar fi orezul, bananele, perele, avocado, orzul, cartofii dulci, morcovii, dovleceii si piureul de cartofi. Intre noua si douasprezece luni poti introduce tofu ca o alternativa la branza. Si laptele de soia ca o alternativa la laptele de vaca.

Citeste despre 10 legume si fructe perfecte pentru piure.

Etapa 2: copilul mic

Copiilor le place sa ciuguleasca, asa ca pregateste o tava cu bucatele de fructe si legume, impreuna cu un sos de iaurt si avocado. Copilul va invata sa guste fructe si legume proaspete in loc de snacksuri ambalate. Carnea nu este necesara atata timp cat ii dai cereale fortificate cu fier sau continui sa alaptezi (Surse alternative de fier sunt legumele verzi, stafidele, mazarea sau fasolea). In primii trei ani ai o fereastra de oportunitate pentru a-i forma copilului gusturile. Copilul tau invata ce gust ar trebui sa aiba fructele si legumle proaspete si sa accepte acest gust ca fiind norma.

Etapa 3: prescolarii

Cultiva o gradina. Copiii vor fi mult mai inclinati sa manance ceea ce cresc. Gradinaritul le va oferi o sansa sa vorbeasca despre mancarea sanatoasa. Vorbeste despre toate culorile diferite din gradina si de ce este atat de important sa ai mai multe culori in farfurie la cina. Copiii vor aprecia conceptul de pranz curcubeu. La restaurant incurajeaza-l sa isi cumpere salate mari, colorate, cu un amestec de gusturi si texturi.

Incurajeaza-l totodata sa te ajute in bucatarie. El poate spala fructele si legumele, poate rupe salata verde, poate amesteca, turna, sau poate chiar framanta aluatul de paine. Va servi astfel cu mandrie din creatiile sale.

Sandwich-uri cu unt de arahide sau unt de migdale pe paine integrala, conservele sanatoase de fruct sunt o atractie pentru copii de varsta scolara. Tot acum poti insista sa manance peste (somon si ton) pentru aportul lor de acizi grasi esentiali. Copii de varsta scolara pot, de asemenea, incepe sa citeasca etichetele. Invata-ti copilul cateva reguli simple:

  • Sa evite  alimentele cu "hidrogenat" in lista ingredientelor.
  • Sa stea departe de snacks-urile ambalate, in special cele care contin uleiuri hidrogenate
  • Sa evite alimentele pe care apare glutamat monosodic, conservati, arome si coloranti

Dar ca sa functioneze acest lucru, ofera-i alternative gustoase si atragatoare pentru pranzul de la scoala. Daca familia ta este semi-vegetariana (mananca carne ocazional), foloseste carnea in cantitati mici pentru gust intr- mancare facuta la wok sau amestec-o in mancare ca sa eviti imaginea obisnuita a unei fripturi in mijlocul farfuriei cu doar o garnitura de legume. Copii de varsta scolara mai mare pot reactiona deja la problemele etice si ecologice asociate cu consumul de carne.

Etapa 4: adolescentii

Adolescentii vor cocheta cu junk food, dar nu vor abuza de acest fel de alimentatie. Spre deosebire de copiii care au crescut cu o dieta junk food ca norma nutritiva, adolescentii crescuti cu o dieta vegetariana sunt capabili sa faca legatura intre consumul alimente bune si starea de bine. Salatele, pizza vegetariana, burritos si gustarile de fructe sunt alimentele vegetariene favorite pentru adolescenti. Cand vor intra intr-un restaurant fast-food, ele sunt mult mai probabil sa caute salatele decat cartofi prajiti si alimentele grase.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!