Sari la conținut

Cum să facem faţă schimbărilor temperamentale ale prichindelului de 2-3 ani

Micuţul tău este la vârsta la care pare că nimic nu îi convine? Ai senzaţia că orice ai face tu, el este nemulţumit şi începe să plângă parcă din senin, la fiecare oră? Da, trece prin acea perioadă în care tantrumurile, sau crizele de temperament, sunt prietenele lui cele mai bune. Ce este de făcut în acest caz? Cum îl putem calma pe prichindel?

În primul rând, trebuie să reţinem că, deşi acest comportament temporar este specific perioadei 2-3 ani, fiecare copil se manifestă în felul său. Important este să îi arătăm celui mic că suntem alături de el, încercând, totodată, să îi învăţăm că trebuie să se şi supună anumitor reguli.

Iată care sunt manifestările care apar cel mai des între 2 şi 3 ani şi cum le putem face faţă:

Tantrumuri peste tantrumuri – La această vârstă, micuţul este un roller-coaster al emoţiilor. Acum este vesel, iar imediat începe să plângă de parcă se sfârşeşte pământul! El înţelege foarte bine ce spui, dar încă nu este capabil să se exprime aşa cum îşi doreşte – motiv pentru care în interior i se nasc foarte multe frustrări.

Ce trebuie să faci: Fii calmă! Acum, copilul deja trece printr-un tantrum, iar dacă şi tu ai mai face unul, cu siguranţă lucrurile nu s-ar ameliora, ci dimpotrivă! Fii lângă el. Ţine-l de mână, ia-l în braţe, lasă-l să se manifeste. Mângâie-l pe spate şi spune-i că îl iubeşti!

► Citeşte şi Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie

Loveşte şi muşcă – La 2-3 ani este destul de comun să arate astfel de semne de agresivitate, mai ales din dorinţa de a-ţi atrage atenţia.

Ce trebuie să faci: Copilul trebuie să înţeleagă că un astfel de comportament poate avea repercusiuni. Dacă loveşte şi muşcă, nu ţipa, dar ia-i anumite privilegii. Spre exemplu, nu îl mai lăsa să se joace cu jucăria preferată sau să se uite la desene. Dar ai grijă să îi explici de ce i s-au interzis aceste lucruri! Mai mult, poţi încerca să îl înveţi să stea liniştit, 2-3 minute: roagă-l să stea pe un scaun fără să facă nimic şi fără să vorbească cu cineva. Din nou, trebuie să ştie de ce face asta!

► Citeşte şi Laura Markham ne învaţă: ce facem când copilul ne loveşte, la nervi. Un scenariu posibil

Ţipă  - Prichindelul este plin de energie şi din acest motiv poate simţi nevoia să ridice puţin vocea. Poate că nici nu ştie că este greşit să ţipi, mai ales că nu o face la nervi.

Ce trebuie să faci: A ţipa înapoi nu este o soluţie! Mai mult, îi va da micuţului senzaţia că este în regulă să te comporţi astfel, ceea ce înseamnă că s-ar putea să obţii întocmai opusul comportamentului dorit. Asigură-te că în astfel de momente copilului nu îi este foame sau somn şi încearcă să îi explici diferenţa dintre a ţipa şi a vorbi. Apoi, vorbeşte-i în şoaptă şi roagă-l să facă acelaşi lucru. Iar ulterior, în momentele în care ţipă, roagă-l să apeleze la vocea şoptită.

Spune prea des NU – Păi şi de ce te miri? Nu acesta este cuvântul pe care i l-ai spus şi tu cel mai des, în ultimul timp? El de-abia acum a descoperit că a spune NU se poate dovedi destul de amuzant, motiv pentru care profită de asta la maximum, mai ales că a văzut că aşa are parte de toată atenţia ta, de fiecare dată.

Ce trebuie să faci: Încearcă să nu mai spui NU. Atunci când îşi doreşte să facă ceva, în loc să îi refuzi acel lucru, oferă-i două – trei alternative. Aşa, va avea senzaţia nu doar că l-ai lăsat să facă ce vrea, ci şi că i-ai dat posibilitatea să aleagă. Spre exemplu, în loc să îi spui „hai să plecăm acasă”, îl întrebi dacă vrea să plecaţi sau dacă mai staţi două minute şi plecaţi apoi? Ce crezi? Vei obţine ce îţi doreşti, iar el nici nu-şi va da seama că de fapt te-a ascultat pe tine.

► Citeşte şi Cele mai eficiente fraze pentru a calma tantrumurile copilului de 3-4 ani

În final, nu uita că micuţul tău nu are decât 2-3 ani de viaţă, iar tu peste 20-30. Tu eşti eroul lui, pe tine te vede cel mai des, în ochii lui tu ştii cele mai multe lucruri şi tu faci totul cel mai bine. Mintea lui este ca un burete, absoarbe tot ce vede, motiv pentru care tu trebuie să fii exemplul bun pe care el îl imită. Nu ţipa, nu te lasă pradă emoţiilor negative şi nu uita: comportamentul pe care el îl adoptă adesea este doar o fază!

Răbdare şi calm, mami!
Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!