Se pune despre băieţi că sunt mai puţin atenţi la sentimentele celorlalţi, mai puţin atenţi să nu-i deranjeze pe cei din jur şi, prin urmare, mai puţin respectuoşi. Iar acest lucru trebuie să îl acceptăm ca atare, nu avem de ce să ne supărăm. Într-adevăr, nu avem de ce să ne supărăm, însă nu trebuie să îl acceptăm. Şi băieţii pot să fie învăţaţi să se comporte frumos cu cei din jur. Uite patru modalităţi care te pot ajuta dacă ești mamă de băiat!
Puterea cuvintelor
Copiii trebuiesc învăţaţi să înţeleagă puterea cuvintelor. Noi ştim că sunt cuvinte care rănesc şi nu se spun. La fe cum ştim şi că există cuvinte care vindeca, cuvinte care pot însemna mai mult decât orice cadou fizic.
Copiii însă sunt de abia la început cu descoperirea limbajului şi importanta sa. Şi nu trebuie să încetăm să acordăm atenţie vocabularului şi modului în care este el folosit. Cum am putea face asta? În joacă. Putem concepe mai multe scenarii simple, cu care se întâlnesc copiii în viaţa de zi cu zi şi să-i întrebăm ce anume ar spune în situaţia respectivă.
Complimentele
Viaţa noastră ar fi mult mai plăcută dacă am şti să facem şi să primim complimente. Poate că pe noi părinţii nu au ştiut să ne înveţe, erau mult prea preocupaţi să ne înveţe că viaţa este grea şi suntem în lupta cu cei din jur. Însă noi putem învăţa o altă abordare – putem învăţa să arătăm ce este bun în ceilalţi şi să recunoaştem prin cuvinte acest lucru. Iar complimentele nu trebuie să se refere la cum se îmbraca cineva sau la cum arată, ci la calităţi mai importante.
Puteţi repeta acasă cum să faceţi complimente – fiecare membru al familiei complimentează pe cineva: „Te admir pentru că ai multă imaginaţie şi imediat inventezi un joc nou.”
Acceptarea diferenţelor
Cu cât copiii acceptă mai uşor oameni diferiţi de ei cu atât le va fi mai simplu în viaţă. Întrucât toţi oamenii sunt diferiţi. Iar diferenţele nu sunt deloc un lucru rău – vorbind cu oameni diferiţi ajungem şi noi să înţelegem, să experimentăm lucruri diferite.
Joc – putem concepe un joc în care pretindem că suntem o persoană nouă, cu care copilul nostru se împrieteneşte. Astfel îl putem învăţa să pună întrebări şi să asculte – ce îţi place să faci un weekend? Ce fel de joc îţi place cel mai mult să joci? Cum este la tine la şcoală?
Fără comentarii privind aspectul fizic
Trebuie să-i învăţăm pe copii încă de mici să nu comenteze cu voce tare aspectul fizic al altcuiva – să nu spună că este gras, îmbrăcat urât sau că este tuns aiurea. Trebuie spus din start şi repetat faptul că orice comentariu negativ despre înfăţişarea cuiva este inacceptabil.
Şi, nu în ultimul rând, ar trebui să îi învăţăm să ia atitudine, să nu accepte indiferent şi pasiv că altcineva, de lângă el, să fie tratat urât. Să intervină, să ia apărarea, pe cât posibil.