Sari la conținut

Arta de a dărui! Cum îi înveţi pe copii să accepte cadourile cu graţie

Copiii sunt rareori recunoscători, politicoşi sau subtili. Aşa că momentul în care primesc un cadou, care nu este tocmai pe placul lor, poate fi unul extrem de neplăcut pentru adultul care îl face.

Chiar şi dacă îi place cadoul sunt şanse foarte mari ca, în loc să îţi spună mulţumesc, să te întrebe „Doar atât mi-ai adus?”. Dacă nu îi place lucrurile devin și mai complicate, întrucât acesta este adesea cazul cu cadourile primite de la alte persoane decât părinţii lor, deci de la persoanele care nu le cunosc atât de bine preferinţele. Aşa că te poţi trezi că micul tău adorabil este un domn Goe incorigibil faţă de o persoană la care tu ţii. Ce este de făcut?

Arată că important este gestul

Explică-i copilului, înainte de momentul cu pricina, că important este gestul în sine de a primi un cadou. El arată că persoana respectivă ne preţuieşte, se gândeşte cu drag la noi şi şi-a sacrificat o parte din timp ca să ne facă nouă o plăcere. Iar pentru acest lucru trebuie să îi fim recunoscători. 

Aşteptările nerealiste

Atât de multe lucruri le luăm copiilor în aceste zile încât ei încep să aibă aşteptări nerealiste. Cred că li se cuvine să aibă cadouri şi, mai mult decât atât, să aibă cadouri de o anumită valoare. Aşa că, atunci când aşteptările lor nu sunt atinse (ceea ce este foarte uşor, întrucât adesea nu sunt deloc realiste), nu mai apreciază deloc ce au primit. Trebuie să li se explice copiilor faptul că un cadou nu este ceva la care au dreptul, ci este un bonus.

►Citește și Cadouri sau timp petrecut alături de părinți? Ce aleg copiii

Lasă-i pe copii să aleagă cadourile pentru altcineva

Dacă copiii sunt cei care aleg cadourile, atunci înţeleg cât de bucuros eşti să cumperi un cadou, cât efort depui ca să găseşti tocmai lucrul potrivit. Iar dacă, din nefericire, li se va întâmpla să nu fie prea bine primit rezultatul efortului lor, atunci este posibil să înţeleagă cum trebuie să se poarte în viitor.

Un cadou nu se apreciază după mărime sau cât de scump este

Adesea noi suntem cei care le hrănim copiilor atitudinea mercantilă. Fără să ne dăm seama le spunem lucruri precum – ia uite cât de mare este această cutie! Sau – tu îţi dai seama cât de scump a fost asta? Trebuie să avem grijă atunci când vedem cadourile să nu ne mai scape astfel de aprecieri. Să încercăm să descriem lucrurile în funcţie de ceea ce sunt ele capabile să facă şi în funcţie de cum le putem noi folosi.

În aceeaşi orine de idei, care este atitudinea ta faţă de cadouri? Pentru că copiii au tendinţa de a imita ceea ce văd la cei mari. Tu îţi arăţi recunoştinţa şi eşti foarte fericită atunci când primeşti cadouri? Le apreciezi fără să scapi remarci negative?

Să îi înveţi să mintă?

Copiii adesea îţi vor întoarce încercarea ta de a-i face să se comporte frumos cu ceilalţi în întrebarea dacă vrei să îi faci să mintă. Nu te lăsa atrasă în această capcană. Această discuţie nu trebuie să fie una despre minciună, ci una despre sentimentele celorlalţi. Explică-le cât de importante sunt cuvintele, cât de mare este puterea lor şi cât de corect este să răsplăteşti o dovadă de grijă cu un cuvânt frumos şi nu unul urât. 

Toate aceste lucruri trebuiesc luate în considerare de la vârste cât mai fragede. Nu trebuie să aştepţi să ai un copil la şcoală ca să înveţi cum să se comporte cu oamenii din jurul lor. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!