Fără o bună rutină în privinţa temelor de acasă va exista o mare problemă tot timpul anului şcolar – copilul va accepta cu mare greutate să se apuce de ele, se va plânge, le va împinge până în ultimul moment şi apoi şi tu şi el veţi fi extrem de stresaţi şi rezultatele nu vor fi prea bune.
De aceea formarea unei rutine zilnice a temelor este esenţială. Ce înseamnă asta:
Cu cât mai repede cu atât mai bine
Nu lasa temele să fie făcute după masa de seară sau cumva dimineaţa înainte de şcoală. Copilul trebuie să ştie că acestea sunt prioritare în programul zilnic şi nu se amână pentru când vine cheful...adică pentru niciodată.
Programarea temelor
Dacă este vorba despre teme mai mari, pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci cea mai bună abordare este să le împărţiţi împreună în părţi mai mici, fiecare parte cu ziua sa. Le puteţi trece şi în calendar, ca să fie mai clar.
Teleme se fac într-un loc anume
Nu lasa copilul să îşi facă temele oriunde îi vine. Cel mai bine ar fi dacă ar avea un loc al său, un birou pentru teme. Aici ar trebui să aibă la îndemână toate lucrurile de care are nevoie. În acest fel, când se va aşeza la birou, deja va avea mintea setată pe ceea ce are de făcut.
Învaţă-l pe copil esenţialul
Esenţial, atunci când faci o temă, este să fii disciplinat şi să o termini într-un anumit interval de timp. Dar astfel de lucruri nu se ştiu din start, trebuie să ajuţi copilul să prindă aceste deprinderi.
Consistenta
Este important cum abordezi şi tu problema temelor. Trebuie să fii consistentă în a considera că sunt importante, altfel va fi o permanentă bătălie între tine şi copil în privinţa lor. Încearcă să nu priveşti cu groază momentul, întrucât copilul va sesiza starea ta de spirit.
Un pas înapoi
În timp, trebuie să îi dai copilului libertate şi posibilitatea de a-şi asuma responsabilităţile. Temele sunt sarcina lui, nu a ta. Lasă-l să vadă şi ce se întâmplă dacă nu este suficient de serios încât să le facă. Copilul trebuie să înţeleagă şi el că el este cel notat, nu tu. Dar, în acelaşi timp, dacă sunt anumite arii în care se descurcă mai greu, este o bună idee să îl ghidezi, la început.
Şi tu ai temele tale
Cât timp copilul se ocupă de temele lui este o bună idee să stai lângă el şi să te ocupi şi tu de temele tale. În acest fel, copilul va avea un exemplu despre ce înseamnă să te concentrezi şi să urmăreşti atingerea unui scop.
După teme
Explică-i copilului ce se întâmplă după ce face temele. Spune-i cam cât timp ar trebui să-i ia şi ajută-l astfel să se concentreze bine în acea perioadă, „cucerind” astfel timpul plăcut de după.