Te-ai saturat sa ii vezi pe copii cum tot amana sa faca lucrurile? Iata cateva modalitati prin care sa ii ajuti pe copii sa isi creasca productivitatea.
Procrastinatia este parte din viata noastra, dar in cazul scolarilor si mai ales a adolescentilor este extrem de des intalnita.
Uneori nevoia de a amana lucrurile este un rezultat al perfectionismului – care merge mana in mana cu procrastinatia. Daca copilului ii este frica ca nu va trece de un test sau nu va putea face o anumita sarcina, anxietatea resimtita il va face sa amane lucrurile, sa se simta blocat si sa fie incapabil sa se mobilizeze mental. Comportamentul negativ poate continua si la maturitate, punand in pericol succesul sau viitor.
O frica constanta de esec poate duce la comportamente indecise repetitive. Unele dintre semnele procrastinatiei sunt lipsa increderii si lipsa afirmarii. Dar exista trucuri prin care il poti face sa depaseasca acest comportament. Spune-i urmatoarele lucruri si invata-l sa le aplice singur.
Pacaleste creierul
Pentru a combate tendinta de a amana lucrurile, transforma gandul „Nu vreau” in „Ma intreb ce va urma?”. Suna simplu, dar ajustarea atitudinii este foarte puternica. Intr-un fel, trucul pacaleste creierul sa se seteze intr-un mod mai productiv.
Obisnuieste-te cu greselile
Ajuta-ti copilul sa inteleaga cum perfectionismul il opreste de la a fi productiv cu adevarat. Copiii trebuie sa invete ca este in regula sa faci greseli. Explica-i ca „imperfect” este total diferit de „esec”. In plus, in viata este necesar si un nivel de confort cu esecurile.
Gandeste in bucati mai mici
Invata-i pe copiii sa imparta sarcinile complexe in bucati mai mici. Daca copilul are un test la istorie si nu se poate mobiliza, ajuta-l sa se organizeze. Invata-l sa se pregateasca cu pasi mici pentru test. Ajuta- sa isi faca un plan de actiune: citeste cele doua capitole luni, fa-ti notite marti si miercuri repeta. Aceste strategii de time-management functioneaza foarte bine si devin obiceiuri sanatoase.
Fa-ti reguli pentru realizarea temelor
Parintii pot influenta productivitatea copiilor prin stabilirea unor reguli ferme acasa, oferind recompense si facand liste. Nu amana sa introduci regulile. Regula de baza „fara televizor pana cand nu iti termini temele” este un punct de start in inceperea opririi procrastinatiei.
Citeste cateva sugestii pentru temele copiilor.
Indeparteaza sentimentul de neputinta
Iata o strategie interesanta: selecteaza o sarcina pe care o amani de mult timp. Cronometreaza-te si da-ti o ora sa completezi sarcina.
Ignora totul in jurul tau, cum ar fi telefonul sau alte sarcini.
Nu iti acorda pauze
O ora este un timp realist de munca continua pentru un copil de 8-12 ani, dar redu timpul daca copilul este mai mic sau are probleme in a se concentra atat de mult.
Acorda-i o recompensa odata ce sarcina este completata.
Sursa foto: hepta.ro