Sari la conținut

Cum să-l înveți pe copil să folosească toaleta de la școală într-un mod igienic – Ghid prietenos pentru părinți și copii

Pentru mulți copii, folosirea toaletei la școală poate părea o provocare, mai ales în primii ani de școală. Învățarea unor obiceiuri corecte de igienă este esențială pentru a le da încrederea necesară și pentru a-i proteja de eventualele germeni. Totul poate fi transformat într-o experiență pozitivă și educativă dacă abordăm acest subiect cu blândețe, răbdare și chiar un pic de joacă!

Pericolele toaletelor de la școală

Mulți copii se țin de la a urina (9%) sau defeca (63%) în timp ce sunt la școală, mai ales în primii ani, din diferite motive. Un studiu publicat în Journal of Pediatric urology a constatat că aproape 50% dintre respondenți, copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, au o percepție negativă asupra toaletelor de la școală. Aproximativ o treime dintre ei au raportat igiena precară și lipsa hârtiei igienice uneori sau de cele mai multe ori. În plus, obiceiurile de urinare ale fetelor – din picioare, parțial aplecate – care ar putea preveni apariția infecțiilor urinare, poate duce la golirea incompletă a vezicii urinare.

Iată câteva sfaturi creative și prietenoase pentru a-l învăța pe copil să folosească toaleta de la școală corect și igienic:

1. Creează o poveste distractivă despre „Călătorii germenilor”


O poveste captivantă despre niște „germeni” mici și obraznici care călătoresc pe mâini și suprafețe poate să-i atragă atenția copilului. Explică-i cum germenii adoră să stea pe robinete, clanțe și alte suprafețe din toaletă. Dar eroul poveștii – copilul tău – îi poate învinge cu apă, săpun și hârtie igienică!

Fă povestea interactivă! De fiecare dată când copilul folosește toaleta în mod corect, încurajează-l să-și imagineze cum își înfruntă „dușmanii invizibili” și îi alungă.

2. Rutina celor „5 pași magici”

Introduce o rutină simplă pe care copilul să o urmeze mereu, sub formă de „5 pași magici”:

    Pasul 1: Hârtia igienică la purtător! Învață-l să folosească o cantitate suficientă de hârtie igienică și să o arunce în toaletă, nu pe jos.
    Pasul 2: Trage apa ca un supererou – Nu pleca fără să „termini treaba”. Îi poți explica că tragerea apei e ca un „butoiaș de apă magică” care curăță totul.
    Pasul 3: Nu uita de capac – Dacă există capac la toaletă, e important să-l coboare înainte de a trage apa, pentru a ține germenii înăuntru.
    Pasul 4: Spălatul pe mâini e secretul superputerii – Fiecare supererou trebuie să fie curat. Învață-l să folosească apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Poți să-i spui că în timpul spălatului mâinilor cântă un cântec preferat sau să numere până la 20 pentru a face activitatea mai amuzantă.
    Pasul 5: Uscătorul de mâini sau șervețele – finalul victoriei – Uscarea mâinilor este la fel de importantă. Învață-l să folosească uscătorul sau șervețele de hârtie fără a atinge prea multe suprafețe.

3. Explică-i importanța igienei într-un mod prietenos


Copiii sunt curioși și își doresc să știe de ce trebuie să facă anumite lucruri. Explică-i cum igiena îi ajută să rămână sănătoși și să aibă mai multă energie pentru joacă. Folosește exemple pozitive și simple – cum spălatul pe mâini îi protejează de răceli sau dureri de burtică.

Citește și 5 motive pentru care ar trebui să-ți lași copilul să se joace, chiar dacă se murdărește

4. Fă o „antrenare” acasă pentru toaleta de la școală


Repetiția este cheia succesului! Antrenează-l acasă, simulând utilizarea toaletei de la școală. Îl poți învăța să atingă cât mai puține suprafețe și să folosească cotul sau șervețele de hârtie pentru a deschide ușile. Exersați spălatul corect pe mâini și cum să folosească hârtia igienică corespunzător. Totul devine mai ușor când a practicat deja!

5. Fă-l să se simtă încrezător


Mulți copii pot ezita să folosească toaleta la școală din cauză că le este frică de zgomotul apei sau că nu sunt obișnuiți cu locurile noi. Oferă-i copilului încurajări și asigură-l că e complet normal să folosească toaleta la școală. Fă-l să înțeleagă că este o parte importantă a rutinei zilnice și că nu trebuie să se simtă rușinat.

6. Discutați despre reguli fără să pară o lecție severă


Este important să stabiliți niște reguli clare despre igiena la toaletă, dar fără ca discuția să pară o lecție dură. Folosește un ton prietenos și povestește-i despre importanța acestor obiceiuri ca parte a creșterii și dezvoltării sale. Întotdeauna asociază igiena cu ceva pozitiv și sănătos.

7. Asigură-te că are un kit igienic la îndemână


Un mic kit igienic personal poate fi de mare ajutor. Pune-i în ghiozdan o sticlă mică de dezinfectant pentru mâini și eventual șervețele antibacteriene. În acest fel, dacă toaletele nu au toate cele necesare (cum se mai întâmplă), copilul va ști că are soluții la îndemână.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!