Sari la conținut

Preadolescența: Cum relaționezi cu copilul tău

Când copilul este mic şi tu eşti tot centrul universului său nu trebuie să depui prea mult efort pentru a avea o relaţie bună. De fapt este suficient doar să îţi faci timp şi să zâmbeşti. 

Această minunată stare de graţie dispare treptat însă pe măsură ce copilul începe să aibă şi alte interese. Şi ajunge, în perioada adolescenţei, să fie o relaţie în care copilul cu mare greutate te mai suporta. Aşa am fost şi noi când eram adolescenţi, este o etapă normală în procesul de creştere, maturizare. 

Asta nu înseamnă însă că trebuie să privim indiferenţi distanţarea (de fapt nici nu am putea). Este momentul în care trebuie să investim ca relaţia să se menţină caldă în continuare. Uite câteva lucruri pe care le-am putea face:

Să punem mai multe întrebări deschise

Asta înseamnă să punem întrebări la care nu răspunzi numai cu da sau nu. Chiar dacă pe noi, în tendinţa noastră de a controla, exact acestea ne interesează. Dar acum nu mai putem controla, trebuie să cunoaştem, să înţelegem. Aşa că trebuie să punem întrebări care necesită un răspuns elaborat. Şi apoi să îl ascultăm, fără a-i spune însă copilului ce trebuie el să facă sau să simtă.

Să le cunoaştem prietenii

Prietenii sunt esenţiali în viaţa unui copil şi a unui tânăr. Importanţa lor este atât de mare încât chiar poţi avea sentimente de gelozie faţă de ei – pentru că au fost capabili să îţi acapareze copilul în acest fel. Este esenţial ca aceste prietenii să fie unele pe care le aprobăm. Aşa că să nu ezităm să invităm pe prietenii copilului acasă, ca să îi cunoaştem mai bine.

Să fim interesaţi de ce-i preocupă

Copiii îşi schimbă de la an la an ceea ce-i interesează şi adesea sunt lucruri despre care nu ştim chiar nimic, cum ar fi jocurile pe calculator sau un anumit tip de muzică. Chiar dacă este vorba despre lucruri care nu ne spun nimic sau ne displac trebuie să încercăm să ne ţinem la curent cu domeniul respectiv. Asta ne va apropia de copilul nostru şi va asigura faptul că avem o bază de discuţie.

Să găsim activităţi comune

Trebuie să fie lucruri pe care le facem împreună – de la aşezarea mesei de prânz duminică până la plimbările de seară cu bicicleta. Fie că mergem la cumpărături cu copiii noştri sau ne uităm împreună la televizor, trebuie să avem activităţi constante pe care le facem împreună cu plăcere. 

Să mâncăm împreună de câte ori este posibil

Mesele sunt şi un act social care îi apropie pe cei care participă. Aşa că trebuie să facem asta cât mai des împreună cu copiii noştri. Să stăm la masa zilnic, împreună, fără niciun fel de tehnologie, este modalitatea prin care putem ajunge la o relaţie mai apropiată.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!