Am avut parte de o grămadă de tantrumuri în casa noastră, dar sunt câteva care au rămas blocate. Unul dintre ele este tantrumul din 2017. Fiul meu avea 2 ani când ieșisem la prânz cu o cunoștință. La fel ca mulți copii, micuțul meu avea un fel de rutină zilnică. El obișnuia să vină acasă de la școală, să ia masa, apoi să se pregătească pentru un pui de somn. Ieșind la prânz, i-a dar peste cap tot programul.
Sora mea era cu noi și ne-a dus cu mașina acasă, astfel încât să pot sta pe bancheta din spate cu piciul pentru a nu adormi în drum spre casă, pentru că i-ar fi stricat somnul de după-amiază. Nu-mi amintesc exact cum a apărut tantrumul, pentru că noi vorbeam despre gustări pe care le-am putea pregăti după-amiază. Am sugerat biscuți graham și unt de arahide.
Era deja trecut timpul de somn când am ajuns acasă, iar fiul meu s-a așezat la masă, gata pentru prânz ca în fiecare zi. Pentru el nu a contat că tocmai ce am luat prânzul în oraș, pentru că făcea parte din rutina lui să mănânce acasă la masa lui cea mică. S-a uitat la mine și mi-a spus Poate câțiva biscuiți graham?
► Citește și: Copilul tău se transformă uneori într-un mic monstru? Iată ce trebuie să faci
Dacă aș fi știut ce urma, probabil i-aș fi dat o mică gustare pentru a-i îndeplini nevoia de rutină.
I-am amintit că a luat deja prânzul și că era timpul să se pregătească de somn. S-a uitat la mine pierdut. S-a ridicat repede de pe scaun și a început să trântească lucrurile, țipând Vreau biscuiți!!!
Acesta nu este genul de tantrum pe care îl pot face să dispară. Se mai întâmplă.
Ar fi trebuit să-l cert și să-i spun că are un comportament nepotrivit?
Ar fi trebuit să încerc să raționez cu el?
Nu cred că niciuna dintre aceste soluții ar fi fost bune. Dar cum te folosești de tantrumuri pentru a te apropia de copilul tău? Cum acționezi într-un mod care nu întărește comportamentul, răspunzând cerințelor copilului, dar care te aduce mai aproape de el fără a te îndepărta?
Iată 6 pași pentru a te folosi de tantrumurile prichindelului tău pentru a te apropia de el:
Pasul 1. Trebuie să știi că tantrumurile sunt normale
Primul pas este înțelegerea faptului că tantrumurile sunt un comportament complet normal pentru copiii mici. Acest lucru este esențial, deoarece te ajută să-ți păstrezi calmul.
Copiii au tantrumuri din tot felul de motive. Se luptă să proceseze emoții mari cu abilități verbale care încă se dezvoltă. Le este foame sau sunt obosiți, sunt varii motive.
Uneori, și cel mai frustrant este faptul că nu există niciun motiv întemeiat. Dar este încă o parte normală a comportamentului micuțului și cu cu cât mai repede accepți asta, cu atât vei deveni mai calmă.
Pasul 2. Nu încerca să oprești tantrumurile
Majoritatea tantrumurilor nu pot fi oprite odată ce au început. Chiar dacă ai impresia că le poți opri, nu face asta.
Pentru început, nu trebuie să-i spui copilului tău că tantrumurile sunt inacceptabile. Prichindelul se va opri la un moment dat.
► Citește și: Dacă scapi fără să țipi dintr-un tantrum al copilului ești un erou
Încercarea de a opri un tantrum îl va face pe copil să-și accentueze starea. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că orice motiv pe care încerci să i-l oferi o să-i provoace stimulare suplimentară. Dacă un copil este deja copleșit de emoție, această stimulare alimentează starea lui.
Încercarea de a opri tantrumurile îi transmite micuțului mesajul că te simți incomod cu emoțiile lui, că nu poți sau că nu vrei să le faci față.
Pasul 3. Nu-ți pedepsi copilul
Pedepsirea unui copil pentru că are un tantrum nu este o atitudine corectă, deoarece comportamentul este în afara controlului lui. Copilul nu se așează cu voie pe podea lovind și țipând. Pur și simplu a pierdut controlul, nu te poate auzi și nu poate gândi rațional în această stare. Dacă există un comportament care trebuie abordat, cum ar fi o problemă de siguranță, așteaptă până când sunteți amândoi calmi pentru a discuta despre asta.
Pasul 4. Nu ceda
Nu ar fi mai ușor să-i dai biscuiți?
Pe termen scurt, da. Pe termen lung, cedând cererilor din cauza tantrumurilor nu vă va apropia. De fapt, probabil că te simți indignată pentru că nimănui nu îi place să se simtă manipulat sau controlat, chiar și de un copil mic.
Vor fi momente în care pur și simplu nu ți-ai dat seama că ceva era important pentru el atunci când ai spus un NU hotărât. În astfel de cazuri, îi poți spune ceva de genul – Vai, nu mi-am dat seama că acest lucru este atât de important pentru tine. M-am răzgândit, de fapt, și este ok dacă vei mânca un biscuite.
Acest lucru funcționează cel mai bine pentru copilul tău dacă începe să se supere. De asemenea, poți face acest lucru doar atunci când nu te deranjează să-i oferi ceea ce el cere și când o poți face cu calm.
Pasul 5. Oferă-i confort și liniște
Fii o prezență calmantă pentru copilul tău atunci când are un tantrum. Ce înseamnă asta?
Înseamnă să stai cu el pe podea.
Înseamnă să fii disponibilă să-i oferi îmbrățișări.
Înseamnă doar să fii prezentă și să accepți situația.
Poate fi ciudat să stai acolo și să te uiți la copilul tău care plânge și țipă lângă tine, dar prezența ta este ceea ce are nevoie.
Fiind calmă îi transmiți mesajul că, în ciuda emoțiilor care îl încearcă, ești acolo pentru el și se poate simți în siguranță.
Pasul 6. Fii acolo când tantrumul se termină
Acum este momentul să te reconectezi cu micuțul tău, să-i arăți că îl iubești chiar și când reacționează așa. Poți să-i întinzi brațele să vadă că ești dispusă să-i oferi o îmbrățișare. Aceasta este partea care face ca totul să merite.
Totul începe acum, cu aceste lacrimi, țipete și obraji roșii. Acestea sunt momentele în care ne construim încrederea și relațiile solide care ne vor fi alături în toată călătoria noastră parentală.