Copiii mici nu prea folosesc cuvinte pentru a spune ce-și doresc, așa că vor încerca să atragă atenția folosind vocea.
Ce trebuie să facem noi, ca părinți, pentru a ne ajuta micuții să-și gestioneze mai bine emoțiile?
Să înțelegem emoțiile mari din corpurile mici
Pe măsură ce părinții devin mai pregătiți pentru a identifica motivul pentru care copilul are un tantrum, ei îl pot ajuta pe cel mic să-și gestioneze și să-și regleze emoțiile. Cu acest sprijin din partea părinților, cel mic va putea să facă, treptat, aceste lucruri de unul singur, spune Dr. Jane Kohloff, lector principal la Școala de Psihiatrie a Universității din New South Wales Medicine.
► Citește și: 3 motive să nu ignori tantrumurile copilului și ce să faci în schimb
Kohlhoff adaugă că, de cele mai multe ori, comportamentul nu este o nesupunere deliberată, ci un rezultat al luptei copilului cu emoțiile mari, precum frustrarea, frica și anxietatea.
Calmează-l și sugerează-i ceva care prezintă confort fizic
Spune-i copilului tău: Mami este aici și te poate ajuta - cu o voce liniștitoare și calmă.
Făcând acest lucru, în loc să le spunem pur și simplu copiilor să se joace frumos sau să-i pedepsim pentru că distrug jucăriile, îi îndrumăm nu numai în joc, ci și în reglarea emoțională.
► Citește și: 7 modalități de a-ți calma copilul, fără utilizarea ecranului
Copiii la această vârsă fragedă încă încearcă să descopere care sunt emoțiile lor și cum să se descurce cu ele, spune Kohlhoff. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face un părinte este să-și ajute copilul să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile. Ca părinți, nu ne putem aștepta ca cei mici să face aceste lucruri singuri.
► Citește și: 8 arme în lupta cu tantrumurile copilului
Implicarea ta poate ajuta la prevenirea tantrumurilor
Ca părinte, te vei simți mai bine dacă știi cum să-ți ajuți copilul când are un tantrum. Învață să fii mai specifică în laude, decât să spui ceva general precum: Bravo! – atunci când micuțul tău se comportă bine.