Sari la conținut

Cum să trezim copilul mai ușor, dimineața. Metoda celor 15 minute care nu dă greș

În curând, copiii încep școala/grădinița, iar pentru noi, părinții, acest lucru se traduce nu doar prin liste de cumpărături, ci și prin încercarea de a face (re)adaptarea cât mai ușoară. Unul dintre principalele aspecte asupra cărora trebuie să ne concentrăm este schimbarea programului obișnuit, către unul care să se muleze pe ceea ce urmează, astfel încât să nu avem copii morocănoși, care să plângă cu cerul și cu pământul că mai au nevoie măcar de 5 minute de somn (cunoașteți, nu?).

Citește și Începerea școlii: De ce trebuie să ții cont când cumperi ghiozdanul copilului

Este important să știm că cel mai bun mod de a ne pregăti copilul să revină la un program de somn pentru școală este să începem „antrenamentul” cu câteva zile înainte de prima zi pe băncile școlii.

De câte ore de somn are nevoie fiecare copil în funcție de vârstă

Cantitatea de somn necesară variază în funcție de vârsta copilului, nivelul lui de activitate și nevoile individuale. Academia Americană de Medicină a Somnului propune următoarele orientări:
•    preșcolarii (cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani) – 10-13 ore de somn
•    copiii de vârstă școlară (6-12 ani) – 9-12 ore de somn
•    adolescenții (cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani) – 8-10 ore de somn

Un studiu al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) a constatat că majoritatea copiilor și adolescenților nu dorm suficient. Aproape 6 din 10 elevi de gimnaziu și cel puțin 7 din 10 liceeni nu dorm suficient în perioadele de școală. Dintre elevii de liceu chestionați, aproape două treimi dorm mai puțin de opt ore pe noapte.

Cum ajutăm copilul să se (re)adapteze la programul de școală

Este de înțeles că programul de somn al copiilor devine mai flexibil, în timpul vacanțelor. Ziua este mai lungă, se stă afară până mai târziu, iar dimineața nu este nimeni care să te forțeze să te trezești la o anumită oră.

Lucrurile se schimbă, însă, înainte de începutul școlii.

Cel mai bun mod de a îți pregăti copiii să revină la un program de somn pentru școală este să începi devreme – cu 10 zile până la două săptămâni înainte de începerea școlii, mai exact. Dacă nu mai este atât de mult timp rămas de acum, nu este cazul să ne panicăm; dar, cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Iată ce recomandă medicul pediatru Nilong Vyas, citat de sleepfoundation.org: Trezește-ți progresiv copilul cu 15 minute mai devreme în fiecare dimineață și pune-l la culcare cu 15 minute mai devreme decât în ziua precedentă. Început din timp, acest program îl va ajuta să se pregătească pentru trezitul devreme din timpul școlii, fără a pierde orele de somn necesare.

Cum îi poți asigura un somn mai odihnitor? Iată o rutină pe care o puteți adopta:

Relaxarea la sfârșitul zilei îi poate ajuta pe copii să doarmă bine și să se pregătească pentru școala din ziua următoare. O rutină bună de culcare include activități relaxante, cum ar fi:

•    Baie sau duș cald
•    Periajul dinților și spălarea pe față
•    Îmbrățișări în familie
•    Cântarea unui cântec de leagăn
•    Cititul împreună cu un părinte sau individual
•    Scrisul în jurnal (pentru copii mai mari)
•    Petrecut timp la povești, fără tabletă/televizor/telefon.

Mai mult, mediu de somn al unui copil contribuie și el la calitatea somnului. Asigură-te că dormitorul copilului păstrează următoarele condiții:

  • este întuneric. Draperiile pot asigura acest lucru.
  • este aerisit și răcoros. Un mediu prea cald poate ține copilul treaz.
  • este liniște, nu există zgomote puternice zgomote. Unii copii pot adormi mai ușor dacă există în cameră un zgomot alb. Există mai multe tipuri de zgomote albe, iar sursele pot fi fenomene naturale (spre exemplu, sunetul ploii pe acoperiș sau al vântului printre frunze) sau diferite dispozitive electronice (spre exemplu, un ventilator sau un aparat de aer condiționat).
  • spațiul este folosit numai pentru somn. În rutina de culcare, ajută dacă dormitorul este folosit doar pentru somn; alte activități, precum cititul, temele, mâncatul, ar trebuie să se facă în alte încăperi.

Citește și Cum să te asiguri că micuțul tău este pregătit emoțional pentru începerea școlii

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!