Sari la conținut

Cum să vorbești cu copilul preadolescent despre subiecte incomode

Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani pot deja să scrie și să citească și pot intra în contact cu un conținut care nu este adecvat vârstei lor. În această perioadă, ei sunt încă nesiguri de ceea ce este real și ce nu.

Pentru mulți părinți, nevoia de a vorbi despre subiecte dificile, cu copiii, poate fi descurajantă, dar în același timp necesară.

Cum să vorbești cu copilul sau cu preadolescentul despre subiecte dificile? (7-12 ani)

Pre-adolescenții se separă treptat emoțional de părinții lor. Când ajung la pubertate, interacționează cu mass-media mai mult și intră în contact cu jocuri video violente, pornografie și ură.

Pentru a vorbi cu copilul sau cu pre-adolescentul despre subiecte mai dificile este bine să ții cont de câteva lucruri, pentru a-ți fi mai ușor să purtați o conversație.

Iată despre ce este vorba:

Așteaptă momentul potrivit pentru a discuta

La această vârstă, copilul va veni la tine dacă a auzit ceva ce-l înspăimântă. Cu toate acestea, uneori tu trebuie să faci primul pas.

Vezi ce știe el deja

Întreabă-ți copilul dacă a auzit în grupul de prieteni sau dacă are colegi la școală care vorbesc despre un subiect anume. Răspunde simplu și direct la întrebările lui, dar fă-o astfel încât să nu îi creezi și mai multă frică.

► Citeşte şi: 5 lucruri aparent inocente pe care părinții le spun copiilor și care îi pot afecta emoțional pe cei mici, în viitor

Creează un spațiu sigur pentru conversație

Îi poți spune ceva de genul: Un astfel de subiect este greu de discutat, chiar și pentru adulți. Să vorbim despre ceea ce te privește și despre ceea ce este important pentru tine. Nu mă voi supăra și vreau să te simți liber să mă întrebi ce vrei. În acest fel, copilul se va simți suficient de încrezător pentru a se exprima.

Acordă sensibilitate emoțiilor și comportamentului copilului

Nu știi niciodată ce ar putea declanșa emoții intense la copilul tău. Întreabă-l cum se simte.

► Citeşte şi: Nebunia transgender creează mii de tinere victime

Încurajează gândirea critică

Pune întrebări deschise pentru a determina copilul să se gândească mai profund la problemele serioase.

► Citeşte şi: 5 comportamente aparent obișnuite ale copilului tău, care pot semnala probleme grave

Caută pozitivitate atunci când discuți lucruri dificile cu copilul tău

Încearcă să rămâi mereu optimistă atunci când discuți cu copilul. Încearcă să-i arăți varianta pozitivă, astfel încât să vadă partea bună a lucrurilor.

► Citeşte şi: Rolul părinților se schimbă atunci când copiii devin adolescenți. Grija și educarea nu se sfârșesc, ci se schimbă

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!