Suzetele sunt o binecuvantare si o mare bataie de cap in acelasi timp. Daca pana la un moment dat ii asigura bebelusului linistea si confortul emotional, de la un moment dat incolo incep sa devina o obsesie fara de care copilul nu mai poate dormi sau nu se mai poate linisti singur.
Suzetele pro si contra
Desi parintii se tem ca suzeta poate afecta dintii copilului, aceasta nu are de obicei nici un efect asupra unui copil sub 2 ani. Din punct de vedere al sanatatii dintilor, este cel mai bine sa limitezi folosirea suzetei de la doi ani si sa opresti cu totul folosirea ei pana la patru ani. La o varsta de peste 4 ani, suzeta poate provoca probleme ale danturii si maxilarului care vor afecta modul in care copilul mesteca, vorbeste si arata si este nevoie de interventii ortodontice ulterioare pentru corectie. Din pacate, asa-numitele suzete ortodontice nu prea fac nici o diferenta. Ceea ce conteaza este frecventa si intensitatea suptului suzetei.
PRO: Ca plus, suzeta poate reduce riscul de carii prin abtinerea copilului de la folosirea biberonului sau a suptului pe post de confort. Bebelusii care adorm cu biberonul pot face carii la toti dintii.
CONTRA: Studii recente au legat suzeta de un risc de trei ori mai mare pentru infectii ale urechii, astfel incat, daca acestea sunt o problema recurenta pentru copilul tau, poti lua in considerare eliminarea suzetei cat mai curand.
PRO: Pe de alta parte, suzeta poate ajuta la reducerea riscului de sindrom de moarte subita a sugarului (SMSS). Un studiu a descoperit ca bebelusii care adorm cu o suzeta au fost de 20 de ori mai putin expusi riscului de moarte prin SIDS decat au fost copii care au dormit fara suzeta. Cercetatorii speculeaza ca suzeta ii impiedica sa se rostogoleasca pe burta si cu fata in perna sau sa isi astupe cu limba caile de respiratie. Dar tot ei spun ca suzeta nu reprezinta nici un fel garantie. Citeste aici mai multe opinii pro si contra,.
Cum scapi de suzeta
Cand sa ii scoti suzeta
Aici incep divergentele de opinie. Unii psihologi recomanda scoaterea suzetei pana la varsta de 1 an, altii sunt de parere ca mai intai copilul trebuie sa faca la olita si sa fie intarcat si abia dupa aceea sa i se scoata suzeta.
Un alt grup este de parere ca cei mici incep sa prezinte in jurul varstei de doi ani abilitati mai mari sa se linisteasca singuri si pe masura ce isi dezvolta aceste abilitati, isi inlocuiesc singuri suzeta cu alte metode. Cei mai multi copii renunta singuri la suzeta in jurul varstei de 3-4 ani.
Cum sa il opresti: planul de trei zile
Mark Brenner autorul unei lucrari de succes, Pacifiers, Blankets, Bottles & Thumbs: What Every Parent Should Know About Stopping and Starting, spune ca poti scapa bebelusul de suzeta in doar trei zile. Iata cum:
Ziua 1: Dimineata si seara la culcare, spune-i copilului ca iti dai seama ca ar vrea sa faca o multime de lucruri care le fac cei mai in varsta ca el. Spune-i ca este o idee buna si ca timp de trei zile va avea timp sa spuna la revedere suzetei. Spune-i ca stii ca poate face acest lucru si ca veti lucra impreuna pentru asta. Nu vorbi mai mult de 30 de secunde si nu ii vorbi ca si cum i-ai cere permisiunea. In cazul in care copilul raspunde, reflecta-i sentimentele - "Stiu ca nu vrei sa" - dar apoi mergi mai departe. Nu iti fa griji ca copilul va deveni anxios daca i-ai dat avertismentul. "Acesta este un mit", spune Brenner. "Ca si adultilor, copiilor le place sa se pregateasca fizic, psihic si emotional pentru schimbare”
Ziua 2: Se repeta aceeasi convorbire timp de 30 de secunde de doua ori pe zi, si inlocuieste "in trei zile" cu "ziua de maine." Pastreaza-ti tonul si atitudinea.
Ziua 3: Aminteste-i copilului ca este a treia zi si trebuie sa aduca suzeta. Actioneaza ca isi cum ai porni la vanatoare de comori si intreba copilul daca ar vrea sa ajute. Chiar daca el refuza si protesteaza, ia-i suzeta (sau suzetele), pune-o intr-o punga de plastic, si scoate-o afara ca sa „o ia gunoierii”. Explica-i ca din suzete se vor face anvelope sau jucarii noi. "Copiii recunosc ca reciclarea este un scop inteligent si vor fi mult mai putin suparati decat daca le-ai arunca suzeta lor pretioasa in cosul de gunoi", spune Brenner. S-ar putea ca cel mic sa planga, dar majoritatea copiilor vor trece cu bine peste pierderea suzetei in 48 de ore daca parintele este ferm pe pozitii.
Abordarea graduala
Incep prin eliminarea suzetei in situatii de "primejdie zero" cum ar fi atunci cand este acasa, este fericit si se joaca. Dupa se obisnuieste sa stea fara suzeta acasa, elimina utilizarea ei in aer liber. Nu trebuie sa ii oferi o explicatie. Este de ajuns sa ii zici: suzeta nu iese din casa.
De aici, de obicei, urmeaza un salt nedureros la: "suzeta ramane in patul de copil”. Apoi ii poti spune ceva magic, cum ca Zana Maseluta sau Mos Craciun a trecut sa ia toate suzetele copiilor. Sau ai putea sa ii spui ca medicul stomatolog colecteaza suzete pentru noii copii, si ca daca o doneaza, va primi o jucarie speciala.
S-ar putea sa se lase cu plansete ulterior, insa in cateva zile copiii isi gasesc surse alternative de confort.
Infruntand furtuna
Indiferent de metoda pe care o alegeti, pregateste-te de una pana la cinci nopti de plans, si orice ai face, nu da inapoi.